Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

2 november 2015

Adopteer een paling

De Friese binnenvisser Freerk Visserman heeft de aandacht getrokken tijdens het Food Filmfestival op 30 oktober in de visafslag van Scheveningen. Hij bood het publiek de mogelijkheid om een paling van hem te 'adopteren'.


adopteer een palingHet jaarlijkse Food Filmfestival vierde in 2015 haar vijfde verjaardag met het programma Food Filmfestival On Tour, dat langs grote steden reisde.

Het  festival biedt een podium aan bijzondere filmproducties en bespreekt de belangrijkste actuele voedselthema’s. Het geeft talentvolle regionale chefs de kans creatief te zijn met lokale producten, en geeft consumenten de kans om met lokale voedselproducenten in gesprek te gaan.

Op 30 oktober deed het Food Filmfestival On Tour Den Haag aan met het thema Vis, georganiseerd in de visafslag van Scheveningen. Binnenvisser Freerk Visserman was gevraagd om informatie te geven over de palingvisserij en hoe het nu gaat met de paling.

Freerk is een van de laatste veertien beroepsbinnenvissers van het Friese merengebied. Deze vissers hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband Fryske FiskerFryske Fisker en zetten zich samen in voor duurzaam herstel van de palingstand, een gezonde toekomst van de Friese binnenvisserij, en een goed natuurbeheer op het water. Onder het merk Wilde Fryske Iel brengen zij verantwoorde paling op de markt.

Verder maakt Freerk ook deel uit van de Kadergroep VisketenKadergroep Visketen.

Palingen helpen

freerkvisserman foodfilmfestival

Freerk greep de uitnodiging met beide handen aan. Het publiek kon een prachtige ijstafel met zoetwatervissen uit Nederland bewonderen, en kon allerlei informatie over de binnenvisserij en het aalbeheer bekijken. Bovendien kon het publiek een paling van Freerk 'adopteren'.

De enthousiaste Visserman vertelt: "Ik wil bezoekers de mogelijkheid geven om de paling te helpen door het adopteren van een volwassen paling (schieraal), die we vervolgens samen uitzetten in zee om voor nakomelingen te zorgen. Het geld wat daarmee wordt opgehaald, wordt vervolgens gebruikt voor de inkoop van glasaal (jonge paling) om weer uit te zetten. En ik wil ook van het publiek weten wat zij meer voor dit 'adoptiegeld' terug willen zien.”

Met het aquarium met levende dikke schieraal, zijn gedreven verhaal en openheid voor kritische vragen, slaagde Visserman er zeker in om de aandacht te trekken.

Aan het einde van de dag konden de adoptieouders hun paling helpen uitzetten in de haven van Scheveningen. Van daaruit kunnen ze migreren naar open zee en op weg gaan naar hun paaigronden in de Sargassozee. Dit gebeurde onder grote belangstelling en met een prachtige zonsondergang.

geadopteerde paling

palinguitzetten scheveningen
Het Food Filmfestival wordt georganiseerd in samenwerking met de Youth Food MovementYouth Food Movement.

Lees op de blog van het Food Filmfestival het interview met Freerk over hoe het met de paling en palingvisserij gaat, en wat het adopteren van een paling precies inhoudt: Adopteer een paling op het Food FilmfestivalAdopteer een paling op het Food Filmfestival


Tekst en foto's: Cornelie Quist

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.