Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

29 juni 2015

Ansjovisvisser Cor van Dort is Brabantse Held van de Smaak

Ansjovisvisser Cor van Dort is door een vakjury gekozen tot de Brabantse Held van de Smaak 2015 in het thema 'verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren'. Een belangrijk thema vanwege het belang van duurzame visserij voor de toekomst.


Cor van Dort uit Bergen op Zoom zal Noord-Brabant vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak-verkiezing in september. De nominatie van Cor van Dort werd door Stichting ProefmeiStichting Proefmei als volgt toegelicht.

cor van dort"Cor van Dort, inmiddels 83 jaar oud, is de laatste echte 'weervisser' van Nederland en zelfs van Europa. Een unieke, eeuwenoude en duurzame manier van vissen op ansjovis met een uniek en verantwoord gevangen product: de Bergse Ansjovis. De zaak is inmiddels overgedragen aan de volgende generatie, maar Cor gaat in het seizoen nog dagelijks mee om te vissen en de weren te onderhouden. Cor is een gewoon hardwerkend mens. Aan hem is het te danken dat de weervisserij op Bergse ansjovis nog bestaat, en dat zijn kennis via de Stichting Weervisserij wordt overgedragen op jonge weervissers om het ambacht zo in stand te houden."

Week van de smaak

De nationale Week van de Smaak is bedoeld om de bewustwording over ambachtelijke, streekgebonden en duurzame voeding te vergroten. De vraag gaat dan sneller stijgen, waardoor de productieomvang toeneemt en producenten er een goede boterham aan kunnen verdienen.

De Week van de Smaak vindt in 2015 plaats van 12 tot 20 september. Een hoogtepunt vormt de verkiezing van de landelijke Held van de Smaak 2015.

Naast Cor van Dort zijn er in andere provincies nog negen beroepsbinnenvissers genomineerd voor de Held van de Smaak-verkiezing.


Bron: www.lekkerbrabant.nl


Tip: bekijk het YouTube-filmpje van Omroep Brabant over de uitreiking van de Held van de Smaak-nominatie aan Cor van Dort

Tip: Uitstapje naar de weervisserij


Meer lezen: website Stichting Behoud WeervisserijStichting Behoud Weervisserij
Op CvB-website: Red de ansjovis-vissers

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.