Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

8 december 2014

Archief binnenvisserij overgedragen aan het Gelders Archief

Op 4 december heeft de Combinatie van Beroepsvissers haar archief overgedragen aan het Gelders Archief in Arnhem. Het Gelders Archief bezit nu meer dan een eeuw uniek historisch materiaal over de Nederlandse binnenvisserij.


gelders archiefHet archief van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB) stond tot nu toe in het Visserijcentrum in Rijswijk. Vanwege de sluiting van dit Visserijcentrum moest de CvB op zoek naar een historisch archief waar het archiefmateriaal bewaard zou blijven voor de toekomst. De keuze viel op het Gelders Archief, dat ook het archief van de voorganger van de CvB (de Hoofdafdeling Zoetwatervisserij van de Koninklijke Heidemij) in haar bezit heeft.

Het gezamenlijk archief van de Heidemij en de CvB bevat unieke historische documenten en geeft een boeiend beeld over 1905 tot 2014 van de ontwikkelingen in de binnenvisserij, de positie van de beroepsbinnenvissers en de organisatie en belangenbehartiging van de CvB.

Hoofdafdeling Zoetwatervisserij

Onze Zoetwatervisscherij, 1916De CvB-voorganger Hoofdafdeling Zoetwatervisserij, opgericht in 1905, bezat een eigen rechtspersoonlijkheid. Doel van dit onderdeel van de Heidemij was de positie van de binnenvisserij en de beroepsbinnenvissers in Nederland te verbeteren.
Oorspronkelijk konden alle geïnteresseerden lid worden van de Hoofdafdeling, later alleen erkende beroepsvissers.
Op 20 april 1971 werd de Hoofdafdeling Zoetwatervisserij opgeheven en voortgezet als Combinatie van Binnenvissers, later Combinatie van Beroepsvissers geheten.

Gloednieuw pand

overdracht CvB-archiefHet Gelders Archief is in 2013 verhuisd naar een gloednieuw pand aan de Westervoordsedijk in Arnhem. Het is voorzien van de nieuwste technologie en een modern ingerichte studiezaal.

Het archief van de Hoofdafdeling is al online te bekijken op de website van het Gelders Archief. Verwacht wordt dat het CvB-archief over een aantal weken zal zijn toegevoegd.


Bekijk het online archief van de Hoofdafdeling Zoetwatervisserij van de Koninklijke Heidemijonline archief van de Hoofdafdeling Zoetwatervisserij van de Koninklijke Heidemij

Bezoekers kunnen de documenten inzien in de studiezaal. Voor verdere informatie: website Gelders Archief website Gelders Archief

 

beroepsbinnenvisserij-1916

Hiernaast een pagina uit het blad Onze Zoetwatervisscherij uit 1916, met het verslag van een vergadering uit dat jaar. De lange lijst met vele afdelingen toont de omvang van de beroepsbinnenvisserij in 1916. (foto Cornelie Quist)

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.