Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

24 maart 2014

Deense expeditie om mysteries Europese aal te onthullen

Dana, het grootste Deense maritieme onderzoeksschip, is aangekomen in de Sargassozee voor de kust van Florida. Daar bevinden zich de paaigronden van de Europese aal. Het schip was eind februari uitgevaren van Noord-Jutland. Het doel van deze expeditie is onderzoek te doen naar de relatie tussen klimatologische veranderingen en de scherpe daling van de palingstand in Europa.


"Vanwege de dramatische daling van het aantal van de Europese aal in de afgelopen 30 jaar is het van cruciaal belang om te bepalen hoe de levenscyclus van de paling wordt beïnvloed door mensen, milieuomstandigheden en klimaatverandering", vertelt Peter Munk, senior onderzoeker bij het onderzoeksinstituut DTU Aqua van de Deense Technische Universiteit. Hij is de man die verantwoordelijk is voor deze Deense Paling Expeditie 2014.

onderzoeksschip danaHet onderzoeksteam op het schip bestaat uit deskundigen van diverse Deense en internationale universiteiten. Er zullen ruim twintig onderzoeken worden uitgevoerd om kennis te verwerven over de voortplanting en de jonge levensstadia van de paling.

Gebrek aan kennis

Het bijzondere aan de paling is dat haar paaigronden ver verwijderd zijn van haar opgroeigebieden in Europa. Ze moeten ervoor een 6000 kilometer lange reis maken over de Atlantische Oceaan. En de palinglarven maken diezelfde reis terug naar de Europese kust door zich mee te laten voeren door oceaanstromingen. Tegenwoordig is het aantal jonge palingen dat terugkeert naar de kusten van Europa echter slechts 2-10 procent van de hoeveelheden in de jaren 70 van de vorige eeuw.

De onderzoekers gaan precies in kaart brengen waar de paling paait, en wat hierbij de rol is van klimaatafhankelijke fronten en zeestromingen. Daarnaast zullen de onderzoekers proberen licht te werpen op kwesties zoals waarom de aal paait in de Sargassozee, welke route de palinglarven nemen terug naar Europa, en hoe ze zich voeden tijdens hun lange reis.

Gebrek aan kennis over de behoeften en het dieet van de palinglarven is momenteel een belangrijk knelpunt bij de kweek van palinglarven in kwekerijen.

Reisschema

Het reisschema van de onderzoeksreis:
- 28 februari: Vertrek vanuit Hirtshals, Noord-Jutland
- 14 maart: Aankomst in Bermuda, waar de onderzoekers aan boord gaan.
- 15 maart - 6 april: Eerste periode van veldwerk, van Bermuda naar Bermuda
- 7 - 23 april: Tweede periode van veldwerk, van Bermuda naar de Azoren
- 5 mei: Terug naar Hirtshals

De bemanningsleden van het onderzoeksinstituut ICES houden een blog bij over hun werkzaamheden tijdens deze Deense Paling Expeditie 2014. Bezoek de ICES-blog Sounds of the Sargasso Sea

 

Bron: Danish eel expedition sets sail for the Sargasso Sea

 

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.