Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

13 november 2012

Dode palingen op Waalstrand

Schroeven van grote schepen kunnen een slachting onder palingen veroorzaken. Dat lijkt te zijn gebeurd op de Waal vlakbij Nijmegen. Een bericht over een strandje vol dode palingen.

Waar komen de palingen vandaan die onlangs bij tientallen dood op het Waalstrand bij Beuningen aanspoelden? Vermoedelijk door scheepsschroeven. Bij de eerste dode paling die hij zag, op zaterdag 20 oktober, ging er nog niet meteen een lampje branden bij Ferdinand van der Zant. "Ik dacht dat een visser hem had laten liggen. Dat vond ik wel zielig. Gooi hem dan terug, dacht ik."

De volgende dag vond Van der Zant 10 dode palingen. De dagen daarna tientallen. "Uiteindelijk heb ik tussen het grindgat bij Weurt en de brug bij Ewijk 50 à 100 dode palingen gevonden. Polsdikke dieren, tot wel 75 centimeter lang."

Opvallend was dat veel palingen in het midden geknakt waren. "Dat was een raar gezicht."

waal tussen ewijk en nijmegen

Laag water

Van der Zant (44) komt vaak in de uiterwaarden. Hij groeide op in Weurt, speelde als kind al bij de rivier. Vandaag lopen we met hem mee, enkele kilometers westwaarts, tot bijna bij de brug bij Ewijk. Palingen zien we niet meer.

"De rivier stond een stuk lager eind oktober. Waar de dieren lagen staat nu water. Ze zullen wel weggespoeld zijn. Ach ja, de rivier ruimt alles zelf op, hè?"
In alle jaren dat hij al in de uiterwaarden komt, heeft Van der Zant nog nooit zo'n grote hoeveelheid dode palingen gevonden.

"Ik heb op internet gelezen dat palingen die geknakt zijn, vaak in de schroeven van waterkrachtcentrales hebben gezeten. Die centrales heb je wel in de rivier, maar niet hier vlakbij voor zover ik weet. Hoe kan het dan dat ze zo ver zijn meegevoerd en hier aanspoelen?"

"Ik vraag me af of het te maken kan hebben met de werkzaamheden die hier uitgevoerd worden. Met de bouw van de nieuwe brug bij Ewijk, of met de kribverlagingen? Daar zijn ze de afgelopen weken ook nog mee bezig geweest.

Ik heb gehoord dat er in 2003 ook zo veel dode palingen zijn aangespoeld. Hoe kan dat? Heeft het met de waterstand te maken? Die is toch wel vaker laag. Waren de vissen op weg naar hun paaigronden in de Sargassozee bij Amerika? Het blijft voor mij een raadsel."


Heel grote schroeven

Een combinatie van palingtrek en schepen met heel grote schroeven. Dat kan volgens RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) de oorzaak zijn van het aanspoelen van tientallen, deels geknakte, dode palingen op het Waalstrand bij Beuningen eind oktober.

"In september en oktober trekken de schieralen massaal over de rivieren naar zee", zegt Martijn Schiphouwer, visonderzoeker bij het in Nijmegen gevestigde instituut. "Schieralen zijn volwassen palingen die gaan paaien in de Sargassozee. Ze zwemmen vaak dicht onder het oppervlak, omdat daar de gunstige stroming het sterkst is."

"De zesbaks duwbootcombinaties die op de Waal varen, hebben enorme motoren, die veel water aanzuigen, zeker als ze stroomopwaarts ploegen. Als het waterpeil dan ook nog eens relatief laag is, kunnen er veel palingen in de schroeven terechtkomen."


Dit bericht is een ingekorte versie van een artikel in dagblad de Gelderlander.

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.