Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

22 november 2012

Duizenden palingen over de dijk geholpen

Sinds het begin van het proefproject 'Paling over de dijk' zijn bij het Zaangemaal al zeker 3000 palingen 'gered'. Ongeschonden vinden deze vissen hun weg naar de Sargassozee om zich voort te planten.


Het project 'Paling over de Dijk' mag nu al een succes genoemd worden. In de maanden september tot december vangen medewerkers van waterschappen en visserijorganisaties bij elf gemalen in Noord-Holland en Zeeland de palingen. Daarna worden ze over de dijk gezet, zodat ze naar de oceaan kunnen zwemmen richting de Sargassozee.

Palingen komen als glasaaltjes vanuit zee de polder binnen, groeien op in zoet water en willen er na een jaar of tien als moddervette schieralen weer uit om zich voort te planten in tropische wateren. Maar door de aanwezigheid van sluizen, gemalen en pompen sneuvelen er velen tijdens de trek.


Oplopen tot 5000 stuks

Op termijn (voor 2015) worden veel gemalen passeerbaar gemaakt. Zo ook de Noord-Hollandse gemalen De Waker, Zaangemaal, De Overtoom en Kadoelen. Tot het zover is, worden de palingen een handje geholpen. Dit project stopt op 30 november, het eind van de migratieperiode.

arnold van werkhoven

Ecoloog Hans Roodzand van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verwacht dat dan in het Noorderkwartier het aantal geredde palingen is opgelopen tot zo'n 5000 stuks. "Die kunnen zich straks allemaal voortplanten. Daarvoor moeten ze dan nog wel even de Sargassozee zien te bereiken. Daar doen ze twee jaar over. Via de stromingen gaan ze om Schotland heen, en via de Atlantische Oceaan bereiken ze hun voortplantinggronden."

Bij het Zaangemaal heeft beroepsvisser Arnold Werkhoven uit Assendelft zeven fuiken geplaatst. "Elk vrouwtje levert drie miljoen larven op. Dus ik denk dat dit wel een succes is'', aldus Werkhoven.


Samenwerking

In Noord-Holland wordt dit project mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stichting DUPAN en Sportvisserij Midwest-Nederland. Overige partners zijn de Visstand Beheer Commissie Hollands Noorderkwartier, de Noord-Hollandse Bond van Binnenvissers, het ministerie van EL&I en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Dit project eindigt op 30 november 2012. Er is dan ontzettend veel werk verzet en talloze vrijwilligers hebben samengewerkt om dit project tot een succes te maken. Die mensen staken in weer en wind de handen uit de mouwen om de schieralen voor de gemalen op te vangen en erachter weer uit te zetten.

Voor de proef was een speciale ontheffing nodig van het ministerie van landbouw, om de dieren op te vissen in de drie trekmaanden. In principe geldt dan een visverbod. Ook als dat betekent dat de palingen niet worden opgegeten, maar worden overgezet.


Bron: Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier

 

Zie voor meer informatie over dit project op deze website: Aalbeheer op maat.

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.