Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

19 juni 2014

Enthousiasme bij open dag binnenvisserijbedrijven

Vanwege het grote succes van vorig jaar, openden ook in 2014 enkele binnenvisserijbedrijven hun deuren op de zaterdag voor Vaderdag. Op 14 juni lieten de Noord-Hollandse visserijbedrijven Rekelhof en Dilvis bezoekers een kijkje nemen in de keuken van de beroepbinnenvisser. Het publiek was opnieuw enthousiast.


Om het brede publiek kennis te laten maken met de ambachtelijke visserij op de Nederlandse binnenwateren, namen visserijbedrijven van de Combinatie van Beroepsvissers vorig jaar het initiatief om open dagen te organiseren. De Open Dag van de Nederlandse Beroepsbinnenvisserij werd een echte dag van zien, doen, voelen en proeven. Het was een groot succes.

Dit jaar werd de aftrap verricht door de Noord Hollandse visserijbedrijven Rekelhof (Kudelstaart) en Dilvis (Akersloot). De belangstelling was opnieuw groot en de opkomst deed niet onder voor die van vorig jaar.

Visserslatijn

open dag rekelhof 2014

Bij visserijbedrijf Rekelhof aan de Westeinderplas was het publiek één en al oor voor het 'visserslatijn' van binnenvisser Theo. Hij vertelde verhalen uit de praktijk, zoals 'De meerval die een hondje at', 'De fiets met de twee schaatsen', en 'Het otterschedeltje'. Het populairst was het verhaal over het opvissen van een onderdeel van een bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog was neergestort in de Westeinder plas .

open dag rekelhof 2014Dit jaar was er ook een aquarium met zoetwatervissen uit de Westeinderplas. Daarin zat een bijzondere albino meerval, die visser Theo net gevangen had.

Met aandacht werd er geluisterd naar Theo's uitleg over het onderwaterleven in de Westeinderplas, en over hoe hij bijdraagt aan duurzaam beheer.

De kinderen vermaakten zich bij het waterbassin met vissen, waaronder een meerval van 120 cm. Al deze zoetwatervissen zijn inmiddels in de Westeinderplas teruggezet.
open dag rekelhof 2014

Volgend jaar weer

De ambachtelijk gerookte paling was ook dit jaar zeer geliefd, en was al snel uitverkocht. Mensen konden wel hun bestellingen achterlaten.

"Gezien de grote opkomst en het enthousiasme organiseren we volgend jaar weer een open dag. Het kost veel vrijwilligerswerk, maar je krijgt er veel waardering en erkenning voor terug. Een aanrader voor collega's", aldus vissersechtpaar Theo en Marjon Rekelhof.

IJsbakken

open dag dilvis 2014Visserijbedrijf Dilvis trok dit jaar veel jeugd voor hun Open Dag. Een grote attractie waren de ijsbakken in de visloods met tientallen verschillende vissen, rechtstreeks gevangen uit het Alkmaardermeer.

Ook de prijsvragen "Hoeveel palingen zwemmen er in de bak?" en "Raad het gewicht van de snoekbaars" waren populair.

Men kon ook zien hoe paling en beekridder op ambachtelijk wijze werden gerookt, waarna er lekker werd gesmikkeld van deze gezonde zoetwatervisproducten.

Ook binnenvisserechtpaar Hein en Ciska Dil is enthousiast om volgend jaar op de zaterdag voor Vaderdag opnieuw een open dag te organiseren.


Meer lezen: Open Dagen Nederlandse Beroepsbinnenvisserij

Foto's: Marjon Rekelhof en Hein Dil

 

 

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.