Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

27 juli 2015

Friese binnenvissers gedupeerd door stropers en vandalen

De fuiken van beroepsvissers in Friesland worden de laatste weken regelmatig door stropers leeggehaald. Getuigen en visondernemers bij wie onlangs partijen snoekbaars en paling van onduidelijke herkomst zijn aangeboden, worden verzocht contact op te nemen met de politie.


Bij de politie kwamen onlangs 25 meldingen binnen van Friese beroepsvissers. Vooral in afgelegen wateren slaan stropers of vandalen toe. De diefstallen vinden plaats in de hele provincie Friesland, in meren en andere binnenwateren. De politie heeft nog geen idee of het telkens om dezelfde daders gaat, of dat er meerdere groepen actief zijn.

Vooral de duurdere soorten als paling en snoekbaars zijn gewild. Bij één visser hebben de dieven al zes keer toegeslagen.

Bar en boos

ale de jager"Vorig jaar was het bar en boos. Mijn fuiken zijn zeven keer aan gort gesneden", zegt beroepsbinnenvisser De Jager. "Een schadepost van 6000 euro. En dan reken ik de opbrengst aan vis nog niet eens mee."

De Jager is overigens vol lof over de politie. "Ik hoef maar te bellen of ze zetten een team op de zaak. Ze zitten er bovenop."

De gestolen vis wordt vaak illegaal verhandeld aan restaurants en viskramen. Een lucratieve handel, want een volle fuik paling en snoekbaars levert al gauw 150 euro op.

De Jager heeft een klant van hem, een restaurant, er wel eens op aangesproken. "Ik heb gezegd: ik lever niet meer als jullie ook illegale vis op de kaart zetten. Ze boden hun excuses aan. Het zou niet weer gebeuren."

Vorig jaar werden in Friesland 28 fuiken gestolen, 53 vernield en 178 geleegd, volgens bestuurslid Minne Boersma van de Bond van Friese Binnenvissers uit Harlingen. De schade bedroeg 13.375 euro. In 2013 was dat nog 10.000 euro.

"Het probleem wordt steeds groter", concludeert Boersma. "Mogelijk ook omdat het speciale antistroperijteam van de Friese politie in 2009 is wegbezuinigd. Er is nu minder controle."

Boersma vindt dat elke horecaondernemer de leverancier om zijn visakte zou moeten vragen. Dan vallen 'zwarte' vissers vanzelf door de mand. "Beroepsvissers worden toch ook gecontroleerd? Bij het aanlanden van vis moeten wij de vangst melden. Soms komt er een inspecteur kijken of de hoeveelheid overeenkomst met de melding."

Meldpunt

Omdat het om zulke grote hoeveelheden gaat, vermoedt de politie dat de vis wordt doorverkocht aan restaurants en viszaken. De politie wil daarom graag in contact komen met getuigen of met mensen die anderszins informatie hebben over deze diefstallen.

Neem contact met de politie op via tel.nr. 0900-8844. Of bel met Meld Misdaad Anoniem, tel.nr. 0800-7000


Bronnen:
- NRC Handelsblad, Paling jatten uit andermans fuik (25 juli 2015)
- Vismagazine: Dieven halen fuiken Friese binnenvissers leegDieven halen fuiken Friese binnenvissers leeg (24 juli 2015)

Verder lezen: Friese binnenvissers slaan alarm over overlast stroperij (30 januari 2015)

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.