Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

22 september 2014

In Memoriam Bram van den Hoek

Afgelopen 15 september overleed Bram van den Hoek (69), de energieke, goedlachse en vriendelijke visserman uit Zeeland. De Combinatie van Beroepsvissers verliest met hem een betrokken en gewaardeerd lid. Arjan Heinen, medewerker van de CvB, beschrijft hoe hij wordt herinnerd.


Tijdens onze vergaderingen nam Bram van den Hoek niet snel het woord, maar op de momenten dat hij zijn mening liet horen, werd er met respect naar hem geluisterd. Bram was een groot voorstander van samenwerking tussen beroepsvissers onderling en dacht altijd constructief mee over oplossingen voor de vele uitdagingen waar de binnenvisserij in Nederland mee te maken heeft.


Zijn visserij beoefende hij zowel op de binnenwateren als op de Oosterschelde. Op het binnenwater zette Bram zelf heel bewust veel glasaal uit om daar een deel van te oogsten. De gemene weide visserij op de Oosterschelde en de manier waarop de overheid daar het beheer organiseerde, was hem een doorn in het oog. Zo intensiveerde de visserijdruk op kreeft door de vele vergunningen die er werden uitgegeven.
Om een beter beheer op de Oosterschelde te realiseren, is Bram heel wat keren met andere vissers naar Den Haag afgereisd, om via de politiek en in overleg met de ambtenaren te komen tot een oplossing voor de vele slapende visserijvergunningen.


Bram deed de laatste jaren enthousiast mee met het DUPAN-project 'Paling over de Dijk', waarin vissers, kwekers en handelaren in paling samenwerken. In 2012 vond de opening van Paling over de Dijk plaats bij gemaal Prommelsluis in Zeeland, en de eerste schieralen die in het kader van dit project gered werden van vermorzeling door gemalen kwamen bij Bram vandaan.
De gedeputeerde, de waterschapsbestuurder, de voorzitter van de sportvisserij, en een vertegenwoordiger van de Sustainable Eel Group uit Engeland, allemaal waren zij bij Bram te gast en werden getrakteerd op een door Bram zelfgebakken, overheerlijke Zeeuws palingbroodje.


Bram van den Hoek heeft er voor gezorgd dat het oude visserijbedrijf (d.d. 1890) levensvatbaar bleef en op de toekomst gericht, ook in deze moeilijke tijd. Zijn zoon Gerrie zet het familiebedrijf nu voort. En ook het recept van Bram voor zijn traditionele Zeeuwse palingbroodje is naar verluid in goede handen.


Bram maakte liever zelf foto's dan dat hij er zelf op stond. Maar op de foto hieronder zien wij vader Bram (rechts) en zoon Gerrie (links) in actie bij het legen van de fuiken voor het gemaal Prommelsluis in het kader van het DUPAN-project 'Paling over de Dijk', onder toezicht van sportvisserijcontroleur Piet Hollestel.

beroepsvissers bram en gerrie van den hoek


Zie ook: Visserijbedrijf Van den Hoek

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.