Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

8 oktober 2015

Internationale studenten op veldbezoek bij Nederlandse binnenvissers

Op 30 september brachten internationale studenten visserijbeheer een veldbezoek aan het Volkerak-Zoommeer om kennis te maken met Nederlandse binnenvissers en het visserijbeheer van de Nederlandse binnenwateren.


De internationale cursus over visserijbeheer Ecosystem Approach to Fisheries vindt sinds 2010 plaats in Wageningen. De organisatie is in handen van het Centre for Development Innovation (CDI) van de Wageningse universiteit.

De cursus duurt drie weken. De deelnemers komen grotendeels uit Afrikaanse en Aziatische landen. Behalve beheerkwesties komen ook methoden van verzamelen, verwerken en analyseren van visserijgegevens ter sprake. Het betreft zowel gegevens over visbestanden en visserij (vangst en visserij-inspanning) als sociaal-economische gegevens.

In september 2015 waren de cursisten afkomstig uit de Filippijnen, Indonesië, Bhutan, Thailand, India, Myanmar, Egypte, Tunesië, Kenia, Ghana, Zambia, Tanzania, Ethiopië en Nigeria.

Praktijkervaring

peterkooistra cdiOm de cursisten ook een praktijkervaring mee te geven, werd er een excursie naar het Volkerak-Zoommeer georganiseerd, in samenwerking met de Combinatie van Beroepsvissers.

In de ochtend van 30 september kregen de cursisten eerst een inleiding over het visserijbeheer op de binnenwateren, en over het Volkerak-Zoommeer in het bijzonder. Arjan Heinen (CvB) en Wim de Vries (Sportvisserij ZWN) verzorgden deze inleiding.

‘s Middags konden de cursisten mee het water op met de vissersboot van Peter en Annet Kooistra. Zo konden ze de praktijk van de visserij zien. En er was alle tijd om vragen aan de vissers te stellen.

studenten op volkerakzoommeer


Tekst en foto's: Peter van der Heijden (Wageningen UR-CDI)

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.