Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

15 september 2014

Binnenvissers en kleinschalige kustvissers praten over nieuwe organisatie

Binnenvissers en kleinschalige kustvissers hebben met elkaar gesproken over de toekomst van de belangenbehartiging en dienstverlening voor hun sector. De bijeenkomsten waren georganiseerd door de Werkgroep Scholten. Aan het eind van het jaar zal deze werkgroep een voorstel voor een nieuwe organisatie presenteren.


bijeenkomst in den oeverDe eerste bijeenkomst van binnenvissers en kleinschalige kustvissers vond plaats op 31 augustus in het noordelijke Den Oever, en de tweede bijeenkomst op 4 september in het zuidelijke Tholen.

De binnenvisserij en de kleinschalige kustvisserij voelen al enige tijd de noodzaak om hun belangenbehartiging en dienstverlening effectiever en efficiënter te organiseren. Er is een werkgroep gevormd om te onderzoeken hoe dit te realiseren is. Centraal staat het vertrouwen dat de sector een goede toekomst heeft.

In de werkgroep zitten mensen met hart voor deze visserij. De werkgroep staat onder leiding van Martin Scholten (Wageningen UR). Verder is er een klankbordgroep vanuit de sector.

De vissers bij de discussiebijeenkomsten met de werkgroep Scholten komen uit zeer diverse kleinschalige visserijen. Dat varieert van de visserij op zoetwatervis, harder en zeebaars, tot visserij op kreeften, oesters, mosselen en kokkel. Allen gebruiken vaste vistuigen en andere ambachtelijke technieken die nauwelijks schadelijk zijn voor het onderwatermilieu. Ook gebruiken ze weinig fossiele brandstof. Ze leveren voornamelijk aan de versmarkt.

Vele vragen

De bijeenkomsten in Den Oever en Tholen kenden een levendige discussie en er kwamen vele vragen aan bod. Hieronder volgen enkele.

  • Wat zijn de belangrijkste kansen en bedreigingen voor de toekomst van kleinschalige visserijondernemers?
  • Hoe kan een nieuwe landelijke organisatie het vertrouwen winnen en kleine vissers voor de lange termijn aan zich binden?
  • Hoe moet zo'n nieuwe organisatie eruitzien en wat is de rol van de lokale visserijverenigingen?
  • Moeten bepaalde vissers geweigerd worden voor het lidmaatschap?
  • Wat is het minimale ledenaantal dat er nodig is voor een effectieve organisatie?
  • Hoe moet de contributie bepaald worden?
  • Wie worden straks de boegbeelden ('ambassadeurs')?
  • Wat betekent het voor de bemensing van een kantoor als de organisatie naast belangenbehartiging ook aan dienstverlening gaat doen?

De Werkgroep Scholten zal alle vragen, ideeën en suggesties meenemen en verwerken in een voorstel voor een nieuwe organisatie, dat eind dit jaar gepresenteerd zal worden.

Meer gesprekken

bijeenkomst in tholen

De werkgroep overweegt om in oktober nog één discussiebijeenkomst te beleggen in het gebied van Noordwest-Overijssel en Flevoland.

Naast groepsgesprekken voert de werkgroep Scholten ook individuele gesprekken met ondernemers uit de kleinschalige visserijsector. Daarin wordt dieper ingegaan op de onderwerpen waarbij de belangenbehartiging ingezet moet worden, en op de dienstverlening die nodig is.


Meer informatie over de werkgroep:
* Plannen van de Werkgroep Scholten
* Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
* Nieuwsbrief Werkgroep Scholten mei 2014
* Nieuwsbrief Werkgroep Scholten juli 2014

 

 

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.