Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

15 april 2013

Nederlandse palingsector gecertificeerd

Veertien Nederlandse palinghandelaren en vijf Volendamse palingkwekers hebben een Europees certificaat voor een duurzame palingketen ontvangen. Deze bedrijven zijn aangesloten bij de NeVeVi (kwekers) of NeVePaling (handel). Door de certificering is de Nederlandse palinghandel van bron tot eindproduct nu grotendeels duurzaam.


De 19 bedrijven voldoen aan de normen van de Sustainable Eel Group en maken nu deel uit van een zogenoemde Chain of Custody (CoD), een bewijs voor volledige traceerbaarheid van de handelsketen. Gerookte paling is op die manier terug te herleiden naar een gecertificeerde glasaalvisserij en gecertificeerde palingkwekerij. De bedrijven ontvingen op 9 april het certificaat Sustainable Eel Chain of Custody.

De bedrijven kregen de certificering na een strenge controle door het Britse certificeringsbureau MacAlister Elliott and Partners (MEP). Dit bureau werkt op dit moment hard aan certificering van alle glasaalvisserij in Europa.

De Sustainable Eel Group (SEG) is een Europese organisatie van Britse natuurorganisaties en Europese wetenschappers en bedrijven, die zich inzet voor een betere palingstand. SEG heeft regels opgesteld voor de vangst van glasaal, de handel daarin en de kweek. Palingkwekers moeten bijvoorbeeld meewerken aan restocking (kweekvis uitzetten in zee). Ook gelden er regels voor het voer en de maximale sterfte tijdens de bedrijfsvoering. De regels vormen samen de Sustainable Eel Standard.

"De cirkel is nu rond"

hein dil ontvangt certificaat

Hein Dil, directeur Dilvis, ontvangt het certificaat uit handen van bestuursleden van de Sustainable Eel Group (foto: Palingshop.nl)

Dilvis uit Akersloot, opgericht in 1884, is een van de bedrijven die het Sustainable Eel Chain of Custody-certificaat heeft ontvangen. Dit stemt directeur Hein Dil zeer tevreden.

“Het is voor Dilvis een bewijs van een verantwoorde en toekomstgerichte bedrijfsvoering, en van de kwaliteit van ons werk. Doordat de glasaalvisser in Frankrijk, onze palingkweker in Zweden en Dilvis in Akersloot gecertificeerd zijn, is er een rechtstreekse verbinding ontstaan. De glasaalvisser in Frankrijk vist alleen wat nodig is voor de kwekerij, onze palingkwekerij in Zweden laat de paling zo goed mogelijk groeien, en Dilvis verwerkt de paling tot eindproduct."

"De cirkel is nu rond; de glasaal is gecertificeerd, de palingkweker is gecertificeerd en wij zijn gecertificeerd. Alles is nu te traceren, het hele traject is op deze manier geheel transparant. Door deze gecontroleerde acties blijft er meer dan voldoende glasaal over om uit te zetten in de natuur in Europa", aldus Hein Dil. Hij is naast palinghandelaar ook beroepsvisser en lid van de Combinatie van Beroepsvissers.

Verder dan aalherstelplannen

Stichting DUPAN, het Nederlandse samenwerkingsverband van palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren, heeft de certificering gecoördineerd.

"We werken aan een gesloten en traceerbare keten van gecertificeerde glasaal tot gerookte paling", zegt DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn tijdens de feestelijke uitreiking. "De Sustainable Eel Standard is vergelijkbaar met MSC [keurmerk voor verantwoord gevangen vis]. Maar paling past technisch gezien niet binnen de MSC-criteria, omdat voor paling geen bestandsopnames mogelijk zijn, vanwege het onmetelijk grote leefgebied. De SEG-standaard is opgesteld door een onafhankelijke commissie en de criteria voldoen volledig aan het Europese aalherstelplannen, en gaan op een aantal punten zelfs verder."

De Stichting DUPAN heeft twee jaar terug met SEG afspraken gemaakt om alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren te laten certificeren. Met de nu gecertificeerde bedrijven voldoen 17 van de 19 Nederlandse palinghandels en verwerkingsbedrijven aan de normen van de SEG. Drie bedrijven hadden het certificaat al eerder op zak (Vlug, DilVis, en Koman).

De twee nog niet gecertificeerde handelaren zijn niet bij NeVePaling aangesloten.

 

 seg gecertificeerden
Trotse palinghandelaren, palingverwerkers en palingkwekers met hun zojuist ontvangen certificaten. Zittend rechts: David Bunt, voorzitter certificeringscommissie. Links naast hem: Andrew Kerr, voorzitter Sustainable Eel Group. (foto DUPAN)

Bronnen:

- Website Visserijnieuws: Europese certificering voor palingsector
- Website Palingshop: Europees certificaat voor Dilvis & Palingshop.nl


Verder lezen:

- Over de Sustainable Eel Standard
- Samenwerking in DUPAN
- Fotoalbum Alkmaardermeer

 

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.