Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

24 juni 2013

Open dag Nederlandse beroepsbinnenvisserij groot succes

logo open dagen binnenvissers

Visserijbedrijven aangesloten bij de Combinatie van Beroepsvissers organiseren sinds kort open dagen. Het publiek kan dan kennismaken met de ambachtelijke visserij op de Nederlandse binnenwateren. Op 15 juni 2013 verwelkomden beroepsbinnenvissers in Friesland, Groningen en Noord Holland bezoekers op hun bedrijf.

Het werd een echte dag van zien, doen, voelen en proeven. De bedrijven hadden hun terrein mooi aangekleed met fuiken, vlaggen en gezellige zitjes. Er waren uiteenlopende activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld een zwembadje met zoetwatervissen, meevaren met de visser, netten boeten, het ambachtelijke visroken en het raden van het gewicht van een dikke paling of karper. De hele familie hielp mee.

De vissers hielden rondleidingen over hun werk, over hun vangsttechnieken, over de verschillende zoetwatervissen, en over hoe zij de visstand beheren. Ook was er veel aandacht voor het verhaal van de mysterieuze paling en de inspanningen van de vissers voor herstel van de palingbestanden.

Voor kinderen waren er verhalen over schatten die opgevist waren, en ze mochten grote vissen aaien en jonge vis uitzetten. Sommige bedrijven hadden met medewerking van een kok heerlijke culinaire hapjes gemaakt van wilde verse zoetwatervis uit eigen vangst.

Bezoekersaantallen varieerden van zo'n duizend tot enkele tientallen. Het weer zat mee, behalve in het noorden. Daar gooiden een harde wind en een hoosbui enig roet in het eten.

Bezoekers toonden grote belangstelling en velen bleven langer dan een uur. Zoveel was er te zien, horen, doen en proeven. "De open dag was een groot feest", aldus een enthousiaste beroepsbinnenvisser.

 

Fotoverslag van de open dagen op 15 juni 2013

Friesland

open dag van nettenBeroepsbinnenvisser Andries van Netten (Gaastmeer) vertelt over de mysterieuze paling


open dag van netten met fuikenFuiken uitgestald bij beroepsbinnenvisser Andries van Netten (Gaastmeer)


open dag vissermanLekkere hapjes proeven bij beroepsbinnenvisser Freerk Visserman (Heeg), gemaakt van zoetwatervis uit eigen vangst


open dag visserman bezoekersPubliek op het bedrijf van beroepsbinnenvisser Freerk Visserman (Heeg)

Groningen

open dag palingrokerij postmaIJstafel met Nederlandse zoetwatervis bij beroepsbinnenvisser Gaele Postma (Zoutkamp)

Noord-Holland

visroken open dag dilvisVisroker Vincent in actie bij binnenvisserijbedrijf Dilvis (Akersloot)


bezoeker open dag dilvisBezoeker met snoekbaars van binnenvisserijbedrijf Dilvis (Akersloot)


open dag rekelhof babypalingOp het bedrijf van beroepsbinnenvisser Rekelhof (Kudelstaart) mochten kinderen babypaling uitzetten.


open dag rekelhof visstandbeheerBeroepsbinnenvisser Theo Rekelhof (Kudelstaart) vertelt over zoetwatervis en visstandbeheer. Kinderen mochten een dikke paling en meerval aaien.


Foto's: Marja Bekendam, Patricia Boiten, Dilvis, Rene Elsendoorn, Cornelie Quist

In augustus volgen meer open dagen. Meer informatie Open dagen beroepsbinnenvisserij

verse zoetwatervis

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.