Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

8 juli 2014

Overhandiging onderzoeksrapport over duurzaam aalbeheer

Op 3 juli 2014 overhandigde DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn het eerste exemplaar van het rapport Balansberekeningen aan directeur Michael Mannaart van Vereniging Kust & Zee. In het rapport staat hoe Nederland op een duurzame manier met palingkweek en palingvisserij kan omgaan. Een duurzame palingsector is mogelijk.


overhandiging rapport balansberekeningenWetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met de Universiteit van Wageningen, heeft aangetoond hoe de palingsector haar invloed op de natuur kan verminderen, en de hoeveelheid palingen in de Nederlandse wateren naar een duurzaam hoger niveau kan brengen.

Michael Mannaart van Vereniging Kust & Zee gaf aan dat een duurzame palingsector mogelijk is. "Door de juiste maatregelen te treffen, kan de palingstand hersteld worden en vervolgens in balans worden gehouden. Samenwerking met de beroepssector is dé manier om het herstel te bevorderen en paling een duurzame toekomst te geven."

Het onderzoek vond plaats in opdracht van de Europese natuurorganisatie Coastal & Marine Union (EUCC) en Stichting DUPAN, het samenwerkingsverband van palingkwekers, palinghandelaren en beroepsvissers. De Vereniging Kust & Zee is de Nederlandse EUCC-afdeling.

Haalbaar, uitvoerbaar, betaalbaar

De resultaten van het onderzoek 'Duurzaam aalbeheer op basis van balansberekeningen' waren al in februari gepresenteerd op een symposium in Wageningen. Het blijkt dat het volledig tot nul terugbrengen van de invloed van palingsector op het palingbestand haalbaar, uitvoerbaar en betaalbaar is. De kwekerijen kunnen hun invloed op de palingstand compenseren door het uitzetten van jonge en volwassen palingen. Voor de palingvisserij is gebiedspecifiek duurzaam beheer mogelijk, waardoor de palingstand op een duurzaam peil kan worden gehouden. Door de deze maatregelen zal het aantal palingen in Nederland versneld toenemen.

Handen ineen slaan

Alex Koelewijn, voorzitter Stichting DUPAN, benadrukte dat samenwerking tussen partijen die belang hebben bij een goede palingstand cruciaal is: "Wij zijn zeer verheugd met de constructieve samenwerking die wij met Vereniging Kust & Zee hebben. Het zou mooi zijn als natuurorganisaties, waterbeheerders, overheden en de sector de handen ineen slaan. Op die manier kunnen we de best werkende oplossingen bedenken en uitvoeren. Dan kan het al snel veel beter gaan voor de paling."


Download het rapport Duurzaam beheer op de basis van balansberekeningen (pdf, 5,4mb)
Bron: www.dupan.nlwww.dupan.nl

Lees ook nieuwsbericht: Onderzoek: verduurzaming palingsector is mogelijk
Verder lezen: Aalbeheer op Maat

 

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.