Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

3 februari 2012

Paling in het nieuws

schieraal

Actualiteitenrubriek EenVandaag zond op 3 februari een reportage uit over de toekomst van de paling. Aan de orde komt hoe beroepsvissers meewerken aan het herstel van de palingstand door paling 'over de dijk' te zetten. Aanleiding was de opening van Glasaal Volendam BV, een kweekcentrum voor glasaal. Het gaat om een unieke innovatie: op grote schaal glasaal kweken uit larfjes. Dat is nog nergens op de wereld vertoond. Bekijk de reportage.


Beroepsvissers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering van de palingstand door paling 'over de dijk' te zetten, zo toont de reportage van EenVandaag. Ze vangen dan volwassen paling (schieraal) in afgesloten wateren en verhuizen die vervolgens naar wateren waar ze vrij naar zee kunnen uitzwemmen. Ze trekken dan naar de Sargassozee om zich daar voort te planten.

Voor deze reportage zijn opnamen gemaakt bij beroepsvisser Aart van der Waal uit Numansdorp. Hij vangt schieraal in de polders van de Hoekse Waard.


Opkweekproces

Aanleiding van de reportage was de officiële opening van het glasaal kweekcentrum Glasaal Volendam BV. Dit is een samenwerking tussen ondernemers, wetenschappers van de Universiteit Leiden en partners zoals het Ministerie van EL&I, Provincie Noord-Holland, Innovatienetwerk Nederland en het Europees Visserijfonds.

Na jaren van voorbereidingen gaat Glasaal Volendam BV beginnen met de laatste stap van een unieke innovatie: glasaal produceren in massaproductie uit een opkweekproces van larfjes. Dit is voor het eerst ter dat iemand hierin is geslaagd.

Voor het laatste nieuws en achtergrondinformatie over Glasaal Volendam BV: www.volendamglasaal.com


Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.