Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

14 januari 2013

Palingstropers op heterdaad betrapt

In de nacht van vrijdag 11 januari op zaterdag 12 januari zijn twee stropers op heterdaad betrapt. De mannen waren illegaal met fuiken op paling aan het vissen in het Grevelingenmeer (Zeeland).

De stropers zijn gepakt door bijzondere opsporingsambtenaren (Boa's) van Sportvisserij Zuidwest Nederland samen met opsporingsambtenaren van de provincie Zeeland.

Al een behoorlijke tijd surveilleerden de boa's in de nachtelijke uren op visstroperij in de omgeving van Zierikzee, Ouwerkerk en het haventje van Bommenede aan het Grevelingenmeer. Na enige tijd werd er een auto bij deze viswateren gesignaleerd, waarna de opsporingsambtenaren de twee mannen op heterdaad hebben betrapt.
Toen de mannen na het lichten van de aalfuiken uit het water kwamen, werden ze bij hun geparkeerde auto aangesproken. Vervolgens werden ze aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Zierikzee.

In deze wateren werden vangklaar opgestelde aalfuiken aangetroffen, die niet voorzien waren van ontsnappingsringen. De aalfuiken waren aan elkaar verbonden en stonden in een grote lengte opgesteld.

palingstropeij

In beslag genomen

In totaal zijn er 24 fuiken uit het water gehaald en in beslag genomen. De gevangen paling is weer terug gezet in het water waar ze gevangen zijn.

Daarna hebben de opsporingsambtenaren in samenwerking met politie bij beide mannen een huiszoeking gedaan. Bij één van de mannen is hierbij een bun met nog eens 5 kilo levende paling aangetroffen. Er zijn ook 2 fuiken en 3 wapens in beslag genomen. Na verhoor is één van de mannen vrijgelaten; de andere is in hechtenis genomen. Tegen beide mannen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Door wijziging van de Visserijwet is stroperij vanaf 2012 geen overtreding meer, maar een economisch misdrijf. Daardoor kunnen stropers gerichter aangepakt worden en worden er veel hogere straffen gegeven.

De stroperij is de beroepsbinnenvisserij al lang een doorn in het oog. De beroepsbinnenvissers betalen pachtgelden, zijn aan vele regels gebonden en mogen drie maanden per jaar niet op paling vissen. Stroperij is een aanslag op de visstand én op de boterham van de beroepsbinnenvissers. De vissers zijn dan ook zeer blij met deze strengere aanpak van de stroperij.

 

Bron: www.sportvisserijzwn.nlwww.sportvisserijzwn.nl

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.