Afdrukken Tip een bekende
3 november 2010

Pleidooi voor betere registratie palinghandel

Het blijkt erg lastig om een goed beeld te krijgen van de wereldwijde handel in paling. Dit blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau TRAFFIC, opgericht door de natuurorganisaties IUCN en Wereldnatuurfonds. De onderzoekers bevelen daarom aan de vangsten en de handel beter te registreren. Er zou bijvoorbeeld geregistreerd moeten worden of het gaat om glasaal of om rode/schieraal.
Het onderzoeksrapport bepleit zelfs de komst van een real-time database. Dat zou betekenen dat de (glas)aalvangsten van de vissers direct aan een centrale computer gemeld worden. Voor de handel zou er een vergelijkbare database moeten komen. Dat zou het voor de sector en de overheid veel gemakkelijker maken om de export stil te leggen zodra de exportquota vol zijn.


Handel glasaal beter in kaart

Het TRAFFIC-rapport is geschreven voor de Europese Commissie. De belangrijkste reden voor het onderzoek was de noodzaak om de handel in glasaal beter in kaart te brengen. Deze data zijn nodig voor het beleid ter herstel van de palingstand.

Het rapport schat de Europese export van glasaal op gemiddeld 100 ton per jaar (periode 1998-2008). De geregistreerde import van glasaal in Azië bedraagt 75 ton per jaar.
De interne Europese handel in glasaal (voor kweek en directe consumptie) bedroeg in de genoemde periode ook ongeveer 100 ton per jaar. Dat betekent dat jaarlijks in Europa in totaal 200 ton glasaal wordt verhandeld.
De totale wereldwijde handelswaarde aan Europese glasaal lag rond 100 miljoen euro.


2 Miljard euro per jaar

Het blijkt dat de totale wereldhandel aan paling een jaarlijkse waarde van 2 miljard euro vertegenwoordigt. Dit is inclusief de binnenlandse handel.
De omvang van de totale wereldhandel in paling (inclusief Japanse, Amerikaanse en Australische aal) bedraagt 100.000 ton per jaar. Het gaat merendeels om Europese aal; 95 procent hiervan is kweek.
De Nederlandse palinghandel vertegenwoordigt een jaarlijkse waarde van 250 miljoen euro.


Het rapport:
Vicki Crook (2010), Trade in Anguilla species, with a focus on recent trade in European Eel A. Anguilla. TRAFFIC International for the European Commission.

U kunt het rapport via de website van de IUCN downloaden (pdf-bestand, 52 blz, 641 kb)

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!

Agenda Kort

Schuttevaer

Schuttevaer - RSS