Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

2 november 2010

Red de ansjovis-vissers

Soms dreigt ons cultureel erfgoed verloren te gaan. Jos Machielsen uit Krabbendijke probeert een klein deel van dit erfgoed te redden: de weervisserij. Dit is een eeuwenoude manier om ansjovis te vangen, die alleen wordt uitgeoefend in de Oosterschelde voor Bergen op Zoom. Deze vorm van binnenvisserij dreigt te verdwijnen: de ansjovisstand loopt terug, en het zware werk wordt slecht beloond. "Als het stopt, komt het nooit meer terug", somberde Machielsen in de documentaire Red de Ansjovis-vissers, op 1 november uitgezonden in het NTR-televisieprogramma Aanpakkers. De Zeeuw probeert de weervisserij op de Wereld Erfgoedlijst te krijgen.
Bekijk Red de Ansjovis-vissers.


Wat is weervisserij?

De website www.geschiedeniszeeland.nl meldt over weervisserij:
Bij de weervisserij wordt gebruik gemaakt van een soort van schuttingen ('weren'). In het voorjaar leggen de vissers deze weren van rijshout aan in de vorm van een V. Een weer bestaat altijd uit twee schuttingen van soms wel honderden meters lang. Op de plek waar de twee schuttingen bijeenkomen (de punt van de V) is het water het diepst. Tijdens laagwater verzamelt zich hier de vis.
Deze vistechniek komt vooral voor in de Oosterschelde. Het zijn vooral vissers uit Tholen en Bergen op Zoom die het toepassen. Eeuwenlang worden zo behalve vissen als bot, tong en makreel ook haring en ansjovis gevangen. Bergen op Zoom geldt op dit terrein als het centrum, ook culinair.


Meer informatie over weervisserij

weervissen-oosterschelde

visweer

weervisserij

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.