Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

30 maart 2015

Seizoen Oosterscheldekreeft geopend; eerste kreeft voor Pink Ribbon

Het Oosterscheldekreeft-seizoen 2015 is officieel geopend voor de twintig actieve kreeftenvissers. De eerste kreeft werd donderdag 26 maart geveild voor de stichting Pink Ribbon.


De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen werd binnengehaald door beroepsbinnenvisser Gerrie van den Hoek met zijn vissersboot MS3. De kreeftenkorven werden gelicht door verscheidene hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de ambassadeurs van België, Nederland en Spanje.

Annemarie van Gaal ontving de eerste Oosterscheldekreeft van 2015

De eerste Oosterscheldekreeft werd vervolgens door Luit Ezinga (voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft) overhandigd aan Annemarie van Gaal, uitgever en ondernemer.

Als veilingmeester op de vismijn van Colijnsplaat liet Annemarie van Gaal de kreeft maar liefst 23.900 euro opbrengen voor het goede doel.

Het goede doel van dit jaar was de stichting Pink Ribbon, die zich bezighoudt met projecten en onderzoek rond de behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker.

Gerrit Zalm ontving de tweede Oosterscheldekreeft van 2015

Vangstseizoen

De tweede gevangen Oosterscheldekreeft werd in ontvangst genomen door oud-politicus Gerrit Zalm, voorzitter van de raad van bestuur van ABN AMRO. Hij overhandigde deze weer aan chef-kok Martin Knippenburg van Strandrestaurant Our Seaside uit Renesse, om te bereiden voor de gasten.

Het vangstseizoen van Oosterscheldekreeft loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in maart tot en met 15 juli. De Zeeuwse kreeft is nog een van de weinige echte seizoenproducten die Nederland kent.

De twintig actieve kreeftenvissers mogen weliswaar een beperkte periode uitvaren, maar krijgen doorgaans goede prijzen voor de Oosterscheldekreeft. De kreeften vinden hun weg vooral naar restaurants, zowel in Nederland als België.

Unieke zachte smaak

De Zeeuwse kreeftenvissers verwachten dat de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen goed zal zijn, dankzij de zachte winter en de relatief hoge temperaturen in het vroege voorjaar.

Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer. Dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft.

De Oosterscheldekreeft leeft in een vrij geïsoleerde populatie. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die weten te overleven.

De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun unieke fijne en zachte smaak.

Kring van de Oosterscheldekreeft

Een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland besloot een aantal jaren geleden hun expertise en ervaring te bundelen in De Kring van de OosterscheldekreeftDe Kring van de Oosterscheldekreeft. Deze restaurants bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan, passend bij de keuken die zij voeren, voor een vaste prijs van € 59,50.

 

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.