Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
25 mei 2012

Sportvissers vingen 231 ton aal in 2010

Sportvissers hebben in 2010 naar schatting 231 ton rode aal gevangen. Het grootste deel daarvan werd weer teruggezet. Toch werd nog 55 ton paling mee naar huis genomen, hoewel dat sinds oktober 2009 verboden is. De hoeveelheid staat gelijk aan ongeveer 13 procent van de commerciële palingvangst in 2010. Dit blijkt uit een onderzoek van het Wageningse onderzoeksinstituut IMARES, uitgevoerd in samenwerking met Sportvisserij Nederland.


Het IMARES-rapport, verschenen in april 2012, beschrijft de omvang van de aal- en kabeljauwvangsten van sportvissers. De cijfers zijn gebaseerd op de resultaten van een onderzoek naar de aantallen sportvissers en hoe vaak deze sportvissers per jaar gaan vissen, gecombineerd met maandelijkse online enquêtes onder sportvissers.


Overleving paling met haak

imares rapport

De onderzoekers benadrukken dat hun schatting van de hoeveelheid onttrokken aal geen rekening houdt met de sterfte onder de aal die door de sportvissers is teruggezet. Het is onbekend hoeveel van 176 ton teruggezette paling alsnog sterft. Dit blijft voorlopig een openstaande onderzoeksvraag.

De sportvissers die per ongeluk een aal aan de haak krijgen, wordt geadviseerd om niet te proberen de haak te verwijderen. Het advies luidt de lijn zo kort mogelijk af te knippen. De overlevingskansen van paling met haak zijn echter onduidelijk. DUPAN had subsidie aangevraagd voor onderzoek naar deze kwestie. Het onderzoeksvoorstel is helaas niet goedgekeurd.

IMARES meldt dat de sterfte onder teruggezette vis in mei 2012 besproken zou worden in de Werkgroep Sportvisserij van ICES, de internationale organisatie van visserij-onderzoekers.

De CvB zou graag zien dat in de toekomst, bij het vormgeven van het aalbeheer in de visstandbeheercommissies, rekening gehouden wordt met de uitkomsten van dit onderzoek.

 

Lees hier het volledige IMARES-rapport: Recreational fishery in the Netherlands: catch estimates of cod (Gadus morhua) and eel (Anguilla anguilla) in 2010 (pdf-bestand, 61 blz).
Het rapport is Engelstalig, maar bevat een zeer uitgebreide Nederlandse samenvatting.

 

Nieuws DUPAN

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.


Schuttevaer

Schuttevaer - RSS
						Schuttevaer - RSS