Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

13 december 2013

Topkoks laten gasten genieten van Friese wilde zoetwatervis

Maandag 9 december genoten meer dan veertig gasten van de lekkerste gerechten met wilde zoetwatervis gevangen door Friese beroepsbinnenvissers. Vier topkoks hadden de gerechten bereid. De avond was georganiseerd door de Friese Bond van Binnenvissers in samenwerking met Eetcafé en Wijncafé De Vrouwenpoort. Marja Bekendam was te gast namens de promotiewerkgroep van de CvB en doet verslag.


gezelligheid met fryske fiskGenieten van voortreffelijk bereide zoetwatervis, in het bijzonder de Wylde Fryske Iel (wilde Friese paling), snoekbaars, zeelt en wolhandkrab, en tussendoor luisteren naar de boeiende verhalen over de ambachtelijke visserij. Dat was het concept van de avond, die nu werd georganiseerd om het streekproduct van Friese wilde zoetwatervis onder de aandacht te brengen van koks en visliefhebbers.

Een concept dat zeker navolging verdient, gezien de enthousiaste reacties van de bezoekers.

Nog warm uit de rookton

rookton met wilde palingDe zeer sfeervol ingerichte eetgelegenheid zat vol met gasten, die drie uur lang konden proeven en inspiratie opdoen. Buiten was beroepsbinnenvisser Ale de Jager in de weer met de gezellig smeulende rookton.

Wat is er nu lekkerder dan een vers gerookte wilde paling, nog warm uit de rookton met je handen te mogen opeten? Geserveerd op authentiek vetvrij papier deed deze lekkernij bij veel gasten het bloed sneller stromen. Het warme doekje met citroen om na afloop de handen schoon te maken, werd zeer gewaardeerd.

Een perfecte combinatie van hoe het vroeger was, en hoe het nu kan.

Hoofdgerecht: Fryske Iel

snoekbaarscompositieEn dat was nog maar het voorproefje. Want vervolgens schitterden topkoks Trevin Nettinga van Restaurant Oostergoo in Grou, Piet Bakker van Restaurant Goeres in Akkrum en Kees van der Meer en Jeroen van Beek van De Vrouwenpoort.

Zij lieten de gasten niet alleen klassieke gerechten proeven, maar schotelden ook nieuwe combinaties voor. Fryske snoekbaars geserveerd op een puree van knol en witte chocolade. Een Fryske Bisque (schaaldierensoep) van wolhandkrab streelde de tong van de aanwezigen als voorbereiding op het hoofdgerecht: Fryske Iel (Friese paling), gebakken in roomboter met groene kruiden, een puree van knolselderij en aardappel en verse zeekraal.

Lofzang op de paling

jon visser, voorzitter friese bond van binnenvissersTussendoor vertelde Jon Visser, voorzitter van de Friese Bond van Binnenvissers, op welke wijze de vereniging te werk gaat. "Als je ook in de toekomst wilt blijven vissen, moet je het water beheren en kan er niet louter worden geoogst", aldus Visser.

Ter vermaak hield filosoof Eric Hoekstra een lofzang op de paling. Hij keek niet alleen terug naar de geschiedenis, zoals het Palingoproer van 1886. Ook blikte hij vooruit en deed – met een knipoog - het voorstel om de paling tot totemdier uit te roepen voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Lees zijn tekst: De Lof der Paling

Ook de Fryske Fiskers kijken vooruit, want zij willen hun prachtige beroep graag ook in de toekomst op een verantwoorde manier kunnen uitoefenen en de liefhebbers blijven voorzien van hun overheerlijke producten.

 

Op de website van Omrop Fryslan staat een interview over dit initiatief Jon Visser, de voorzitter van de Friese Bond van Binnenvissers: Fiskers wol iel sels ferwurkje

 

Marja Bekendam

 

Voor meer informatie:
• Nieuwsbericht: Streekmerk Fryske Fisker zet binnenvisser op de kaart (10-6-2013)
• Fotoverslag: Open Dag Friese binnenvisserij
• Fotoalbum Zandmeer: Aalvissen met de rem erop
• Nieuwsbericht: Proef in Friesland met aalbeheer op maat veelbelovend (20-4-2012)
• Nieuwsbericht: Friese vissers doorstaan controles (7-11-2012)
• Nieuwsbericht: Beroepsvissers vragen uitbreiding decentraal aalbeheer (28-1-2013)
• Adressen: Verkoop verse vis aan huis in Friesland
• Website: Friese Bond van Beroepsbinnenvissers

 

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.