Nieuws over de beroepsbinnenvisserij

Het nieuws is bijgehouden tot 1 januari 2016

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

5 juni 2013

Vissen op wolhandkrab zonder bijvangst van aal

Bij de visserij op wolhandkrab is paling een van de bijvangsten. Dat is een probleem tijdens de gesloten tijd voor de palingvisserij in het najaar. Onderzoek van de Kenniskring Binnenvisserij naar ontsnappingsmethoden voor aal levert effectieve oplossingen.

De wolhandkrabvisserij is een belangrijke inkomstenbron voor de beroepsbinnenvisserij. De wolhandkrab wordt gevangen met fuiken, waarmee ook andere vissen worden gevangen, zoals paling. Dit vormt een probleem in de maanden september, oktober en november, wanneer de vangst van paling verboden is. Beroepsvissers mogen in deze maanden alleen op wolhandkrab vissen met aangepaste fuiken waaruit de paling kan ontsnappen.

De ontsnappingsmethodes in de fuiken waren echter niet onder alle omstandigheden effectief, constateerde de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens de evaluatie van het wolhandkrabseizoen 2011. Daardoor wordt er toch nog ongewenst enige (schier)aal bijgevangen.

De Combinatie van Beroepsvissers (CvB) en de Producentenorganisatie IJsselmeer (PO IJsselmeer) hebben toen voorgesteld onderzoek te doen naar de optimale ontsnappingsmethode voor bijgevangen aal. Dit onderzoek is in het najaar van 2012 uitgevoerd door de Kenniskring BinnenvisserijKenniskring Binnenvisserij van de Universiteit van Wageningen, in samenwerking met de beroepsvissers die op wolhandkrab vissen.

PVC-pijp van 60 mm

hokfuik met 60mm pijp

bevestiging van pijp aan hokfuik

Op 27 mei hebben NVWA, Productschap Vis (Pvis), controleur G4S, CvB, PO IJsselmeer en het ministerie van Economische Zaken het wolhandkrabseizoen van 2012 geëvalueerd. De conclusie is dat men op de goede weg was; de wolhandkrabvisserij kan in 2013 op de zelfde wijze doorgaan.

Het onderzoek van de Kenniskring Binnenvisserij is goed verlopen. Het aanbrengen in het uiteinde van de fuik van een PVC-pijp van 60 mm doorsnede en maximaal 30 cm in lengte, blijkt een goedkope, effectieve en werkbare methode om schieraal te laten ontsnappen.

De randen van de buis dienen glad te zijn, ter voorkoming van schade aan de huid/slijmlaag van de ontsnappende schieraal.

Lees het onderzoeksverslag;
Onderzoek naar bijvangsten aan aal in aangepaste hokfuiken en schietfuiken

Zonder Productschap Vis

Beroepsbinnenvissers hebben inmiddels belangstelling getoond om in 2013 met deze PVC-pijp op wolhandkrab te willen vissen. Samen met het ministerie van Economisch Zaken wordt nu onderzocht hoe de bevindingen uit het onderzoek vertaald kunnen worden in de regelgeving en de overeenkomst tussen PVis en de wolhandkrabvissers.

PVis is verantwoordelijk voor het toezicht op de visserij op wolhandkrab. Beroepsvissers die op wolhandkrab willen vissen sluiten met PVis een overeenkomst over hoe er gevist en gecontroleerd gaat worden. Zij betalen PVis voor dit werk.

In 2014 bestaat Pvis echter niet meer. Hoe de controle en handhaving van de regelgeving voor de wolhandkrabvisserij er dan uit komt te zien, is nog onduidelijk. Zal dit de taak worden van een private organisatie, die de controle, de handhaving en de contracten met de vissers gaat regelen? Of gaat het ministerie via de NVWA zelf de controles uitvoeren?

Verder lezen:
- Marktkansen voor de wolhandkrab (nieuwsbericht)
- Wolhandkrab (kenmerken)

Nieuws DUPAN

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPANNIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.