netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

De CvB is inmiddels opgeheven, de website wordt niet meer bijgewerkt.

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

Filmpjes Beroepsbinnenvisserij

Een selectie interessante filmpjes over beroepsbinnenvisserij op de Nederlandse binnenwateren:
over het ambacht, het werk, het leven en de vis.


Het opladen van de filmpjes kan 10 seconden duren.

 

* Duurzame palingvisserij in Friese binnenwateren

Filmopnames van beroepsvisser Ale de Jager die op een duurzame wijze vist op paling in de Friese binnenwateren. Deze opnames zijn deel van een documentaire in het kader van het project Fryske fiskerij yn byld. Deze documentarie is mede mogelijk gemaakt door steun vanuit het Europees Visserij Fonds: investeren in duurzame visserij.

 

Duur: 4 min. 11 sec., 4 november 2015, Nederlandse Vissersbond op Vimeo

 


 

* Snoekbaars vangen op de Westeinderplas

Reportage uit het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Chef-kok Alain Caron gaat op zoek naar bijzondere en duurzame culinaire initiatieven. In deze aflevering vaart hij mee met beroepsvisser Theo Rekelhof uit Kudelstaart. Ze gaan op de Westeinderplas bij Aalsmeer snoekbaars vangen. En daarna gaat Alain Caron de snoekbaars lekker bereiden.

 

 

Duur: 7 min. 50 sec., 4 november 2015, KRO-NCRV

 


* Kreeft vangen op de Oosterschelde

BRT-reportage onder de titel Schaaldieren. Vaar mee met kreeftenvisser Gerrie van den Hoek, terwijl hij zijn Oosterscheldekreeft vangt. De kreeften mogen alleen worden gevangen tussen 1 april en 15 juli, en dan nog alleen door duurzame vissers.

 

Duur: 6 min. 48 sec., 2 juni 2012, BRT

 


 

* Verdronken land - Weervisserij op de Oosterschelde

De weervisserij is een eeuwenoude en bijzonder arbeidsintensieve vistechniek die vanaf de 16e eeuw algemeen werd toegepast, maar tegenwoordig nog maar op één plek in Europa beroepsmatig wordt beoefend: op de Oosterschelde. En er is ook nog maar één familie die op die manier vist: de familie Van Dort uit Bergen op Zoom. Een documentaire over de geschiedenis van deze unieke bedrijfstak door middel van een persoonlijk portret van de familie Van Dort.

 

Duur: 7 min. 52 sec. SoMMedia's Videos, 2010

 


* Palingvissen op Nieuwkoop

Beroepsportret over palingvisser Leo Hoogerwerf op de Nieuwkoopse Plassen.

 

Duur: 7 minuten, 31 januari 2015, RPL TV Woerden

 


* Beroepsportret Ale de Jager

Een videoportret van Rudy Bouma over beroepsvisser Ale de Jager uit Reduzum.

 

Duur: 12 minuten, 19 juni 2012, Videokanaal112swf

 


* Visserij zalmschouwen

De leden van de historische vereniging “de Poorters van Woudrichem” vissen vanuit een gerestaureerde zalmschouw in het Woudrichemse water. Van dat water bezitten zij het heerlijk visrecht. Met beroepsvisser Wiljo Struik laten zij in dit filmpje zien hoe de ambachtelijke visserij met zegen en staandwantvisserij te bedrijven.

 

Duur: ruim 4 minuten, 20 december 2014, www.visserijfilmpjes.nl

 


* Monitoren van jonge aal en andere vis

Een reportage over visserijonderzoek van TV Gelderland. Onderzoeker Ben Griffioen van IMARES Wageningen UR vertelt in de uitzending Gelderland Vandaag over het monitoren van jonge aal en andere vis, met fuiken op verschillende locaties in Nederland. De monitoring wordt uitgevoerd door beroepsvissers Frans Komen Sr. en Frans Komen Jr. uit Terwolde.

 

Duur: ruim 4 minuten, 5 juni 2014, TV Gelderland

 


* Binnenvisserij op zoute wateren in Zeeland

Een dag meevaren met beroepsbinnenvisser Kees v.d. Kreeke is een dag genieten van het Veerse Meer en je verbazen over wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen en leeghalen van de netten. In het voorjaar van 2004 werd begonnen met het inlaten van vers Oosterscheldewater in het Veerse Meer. Met vloed stroomt zeewater de voormalige Zandkreek binnen. Het Veerse Meer is hierdoor in een jaar tijd veranderd van brak naar zout water. Wat betekent dit voor de natuur en de visserij?

 

Duur: bijna 9 minuten. Geplaatst door Cineac Oud-Sabbinge op 14 mei 2006

 


* Harderen in de Zeeuwse Delta

Een film met en over beroepsbinnenvisser Job Bout. Hoe hij met de zegen op de harder vist in de prachtige Zeeuwse Delta. We zien en horen over de ambachtelijke manier van vissen, kleinschalig en met veel vakmanschap.

 

Duur: 14 min. 32 sec. Productie Studio Zonnemaire, oktober 2012

 


 

* Palingvisserij in de Weerribben

Op stap met beroepsbinnenvisser Siebrand uit Ossenzijl in de kop van Overijssel. De beroepsvisser laat zien de ambachtelijke palingvisserij zien en vertelt over zijn beroep en over de paling.

 

Duur: 8 min. 39 sec. Video Fe Davids, januari 2011

 


* Palingvissen op het Markermeer

Reportage over de palingvisserij op het Markermeer en het werk van beroepsbinnenvisser Paulus Visser.

 

Duur: 9 minuten. Reportage Omroep Flevoland, 20 juni 2012

 


 

* Beroepsvissers zetten jonge paling uit

Beroepsbinnenvisser Ep de Visser maakt duidelijk hoe en waarom Friese vissers al jarenlang jonge paling uitzetten. Het is een bijdrage aan het herstel van de palingstand.

 

Duur: 3 minuten. Gepubliceerd door de Wereldomroep, 26 mei 2009

 


 

* Visstandbemonstering door beroepsbinnenvissers in Groningen

In het filmpje is te zien hoe er te werk wordt gegaan met een visserijkundig onderzoek. De visstandbemonstering wordt uitgevoerd door beroepsvissers Gaele Postma, Mans Vos en Johannes Veenstra (aan het roer) en een assistent. Zowel het vissen met een zegen als het elektrovissen komt aan bod.

 

Duur: 7 minuten. Gemaakt door leerlingen van de De Groene Welle, Zwolle, 7 december 2012


 

* Vissers zetten glasaaltjes uit in Kop van Overijssel

Beroepsbinnenvissers Stefan en Stoffel Lok vertellen zetten 23,5 kilo glasaaltjes uit in de wateren van de Wieden en de Weerribben. Het gebied is door sluizen en gemalen hermetisch afgesloten. Paling kan er niet in en niet uit.

 

Duur: 2 min. 31 sec. Reportage RTVOost, 24 april 2012