Columns

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

De CvB is inmiddels opgeheven, de website wordt niet meer bijgewerkt.

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

Nieuwe toekomst voor een van de oudste beroepen

aart van der waal

door Aart van der Waal

Terwijl ik deze column schrijf, buigen wijze mannen en één wijze vrouw zich over de toekomstsperspectieven voor de Nederlandse binnenvisserij. Onder leiding van Johan Remkes neemt deze commissie de binnenvisserij onder de loep. Dat er een toekomst is voor de binnenvisserij, daar twijfel ik niet aan, Maar hoe gaat deze eruitzien?

Paling, Panda, Kameel en Aasgier

aart van der waal

door Aart van der Waal

Gebrek aan cijfers. Dat was de belangrijkste conclusie van de uitstekend geslaagde Aalinformatiedag van 7 juni. De aalproblematiek is gebaseerd op aannames en rekenmodellen en er zijn veel onzekerheden. De gegevens worden aangedikt, waardoor er een inktzwart beeld ontstaat van de huidige palingstand. Het eten van een heerlijk broodje paling zou gelijkstaan aan het eten van een broodje panda! De motivering van deze boude uitspraak is de aanname dat de paling en de panda even zeldzaam zijn en bijna zouden zijn uitgestorven. Grote lariekoek natuurlijk.

Bleker, komkommertijd en compensatie

aart van der waal

door Aart van der Waal

De betekenis van het begrip komkommertijd is volgens de woordenboeken tweeledig. Ten eerste: 'een periode met weinig nieuws door vakantie', en ten tweede: 'de slappe tijd waarin weinig zaken worden gedaan'.
Beide betekenissen gaan op voor de palingvissers uit het gebied dat door een vangstverbod is getroffen. Weinig zaken, een slappe tijd, bijna vakantie maar geen geld om op vakantie te gaan.

It takes two to tango

doede visser

door Doede Visser

Vissen dat doe je beroepshalve of voor de sport. Beroepshalve vissen doet de beroepsvisser, om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. De sportvisser vist ook, maar voor de hobby. Het gaat niet zozeer om het resultaat, maar veel meer om de handeling. Of beter gezegd het niet-handelen. Gewoon turen naar het dobbertje, gewoon genieten.
Het kan u niet zijn ontgaan dat er tussen die twee manieren van vissen spanningen bestaan. Ik heb mij daarover zeer verwonderd. Ik vroeg mij af hoe dat toch mogelijk is.

Herstel voor de paling

doede visser

door Doede Visser

Het is zover, de vernieuwde versie van onze website is in de lucht. Aan mij als voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers de eer om de maandelijkse column te schrijven. Een column over actuele zaken van verschillende kanten belicht, soms prikkelend, dan weer beschouwend. Met de lancering van onze vernieuwde website zetten wij de eerste schreden in de digitale wereld. Dat hyperige gedoe zal even wennen zijn, maar toch je moet er aan meedoen. De binnenvisser kan het zich niet permitteren buiten de wereld van het nu te staan, vandaar dus.

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

* Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bakaal of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt).
* Ze verkopen ook schubvis, voornamelijk snoekbaars en in mindere mate snoek, baars, voorn, karper, brasem en zeelt.
* Verder verkopen de beroepsvissers ook wolhandkrab en rivierkreeft aan huis en in enkele gevallen bot (platvis).
* Zeeuwse beroepsvisserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals (hangcultuur)mosselen en oesters, zoutwaterkreeft, harder, makreel, geep en ansjovis.

De verkoop van vis is over het algemeen seizoensgebonden.
Naast eigen gevangen vis, verkopen de vissers ook vis die is opgekocht van collega-vissers.

Enkele binnenvissers verbinden de naam van het vangstgebied aan hun paling (Alkmaardermeer, Veerse meer, IJsselmeer, Hoeksgoud).

In Zeeland zijn Oosterscheldekreeft, harders, paling en hangcultuurmosselen van binnenvissers gecertificeerd als Zeker Zeeuws Streekproduct.

In Friesland is de paling afkomstig van leden van de Friese Bond van Binnenvissers gecertificeerd als Wylde Fryske Iel.

Eet smakelijk!