Columns

netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

Herstel voor de paling

doede visser

Het is zover, de vernieuwde versie van onze website is in de lucht. Aan mij als voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers de eer om de maandelijkse column te schrijven. Een column over actuele zaken van verschillende kanten belicht, soms prikkelend, dan weer beschouwend.

Met de lancering van onze vernieuwde website zetten wij de eerste schreden in de digitale wereld, de wereld van de bits en de bytes, de wereld van exotische begrippen zoals hyves, twitter, webblogs, facebook. Dat hyperige gedoe zal even wennen zijn, maar toch je moet er aan meedoen. De binnenvisser kan het zich niet permitteren buiten de wereld van het nu te staan, vandaar dus. En wees nou eerlijk, het is nog spannend ook. Net als die Erik uit het Kleine Insectenboek van Godfried Bomans, die in zijn droom op de lijst van het schilderij in zijn slaapkamer kroop, struikelde, in het schilderij viel en zo in de wereld van friemelende torren en doodgravertjes terechtkwam. Een spannende ontdekkingtocht, een droom waaruit hij met tegenzin ontwaakte.

De moraal van dit verhaal? Zie die wereld van het internet en de nieuwe media niet als een bedreiging, maar als een spannende ontdekkingstocht die ons heel veel nieuwe kansen biedt.
Onze collega-acteurs in het spel om de vis − en dan met name de aal − hebben dat ook ontdekt. Zij gebruiken het internet om te roepen dat het algehele vangstverbod op de paling vooral moet blijven. Waarom? Omdat naar hun mening de soort ernstig bedreigd is. Ze gaan er daarbij voor het gemak vanuit dat die soort zich dan als vanzelf herstelt.
De beroepsvisser, de professional, weet dat de werkelijkheid veel genuanceerder is. Het is de kunst − of sterker nog: de uitdaging − om via onze website de wereld over onze professionele aanpak te informeren, opdat ook zij de nuance in dit verhaal kunnen zien.

Wij, die niet gewend zijn bovenmatig en geraffineerd te communiceren, willen die uitdaging graag oppakken. De grote strateeg Von Clausewitsch zei het reeds: 'Hij die vecht voor de goede zaak mag zich een tegenstander van formaat wensen.' Dat inspireert, dat geeft vechtlust en doet intern de gelederen sluiten.
En zo werken wij, dat wil zeggen de beroepsbinnenvisser in Nederland, aan de uitvoering van een duurzaam herstelplan voor de paling. Opdat de palingstand zich herstelt en de consument nog tot in lengte van jaren kan genieten van die lekkernij die gerookte, gestoofde of gebakken paling heet.
Kortom, wij gaan ervoor! Nu die anderen nog.

Doede Visser
Workum, 1 juli 2010

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

* Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bakaal of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt).
* Ze verkopen ook schubvis, voornamelijk snoekbaars en in mindere mate snoek, baars, voorn, karper, brasem en zeelt.
* Verder verkopen de beroepsvissers ook wolhandkrab en rivierkreeft aan huis en in enkele gevallen bot (platvis).
* Zeeuwse beroepsvisserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals (hangcultuur)mosselen en oesters, zoutwaterkreeft, harder, makreel, geep en ansjovis.

De verkoop van vis is over het algemeen seizoensgebonden.
Naast eigen gevangen vis, verkopen de vissers ook vis die is opgekocht van collega-vissers.

Enkele binnenvissers verbinden de naam van het vangstgebied aan hun paling (Alkmaardermeer, Veerse meer, IJsselmeer, Hoeksgoud).

In Zeeland zijn Oosterscheldekreeft, harders, paling en hangcultuurmosselen van binnenvissers gecertificeerd als Zeker Zeeuws Streekproduct.

In Friesland is de paling afkomstig van leden van de Friese Bond van Binnenvissers gecertificeerd als Wylde Fryske Iel.

Eet smakelijk!