netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

De CvB is inmiddels opgeheven, de website wordt niet meer bijgewerkt.

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

logo open dag

Open Dagen Nederlandse Beroepsbinnenvisserij

Beleef de ambachtelijke visserij

Een fascinerende kennismaking met de binnenvisserij,
georganiseerd door Nederlandse beroepsvissers


Op zaterdag 21 juni 2015

in kudelstaart, provincie noord-holland

bij visserijbedrijf rekelhof

Terugblik

Zeeprik steelt de show bij de open dag van Rekelhof in Kudelstaart


rekelhof open dagVanwege het grote succes in 2013 en 2014, opende visserijbedrijf Rekelhof ook in 2015 op Vaderdag weer haar deuren voor het publiek. Dit jaar had het visserijbedrijf als grote bezienswaardigheid een zeeprik. Deze was de vrijdag voor de open dag gevangen.

Dit jaar viel de open dag samen met de viering van Kudelstaart 777 Jaar. Het visserijbedrijf deed mee in de fietsroute langs ambachtelijke bedrijven in de regio, waarbij zij de derde stop waren.

Voor kinderen was er bij de fietsroute ook een puzzeltocht. Hierdoor was het op het visserijbedrijf een komen en gaan van ouders met kinderen. Bij Rekelhof moesten zij voor de puzzeltocht twee vragen beantwoorden. Hoe heten babypalinkjes? En; wat is de grootste vis die in de Westeinder Plassen zwemt?

Daarnaast kwamen er ook gasten die via de lokale media en via Facebook over de Open Dag hadden vernomen. De reacties waren net als voorgaande jaren allemaal enthousiast.

zeeprik De zeeprik werd tentoongesteld in een aquarium. Beroepsvisser Theo had er een mooi verhaal bij te vertellen. Het was een groot succes.

Hieronder volgt de informatie over de zeeprik die bij het aquarium lag.

 

Zeeprik

rekelhof-aquariumDe zeeprik (Petromyzon marinus) is eigenlijk geen vis, maar een zogenaamde kaakloze vis of 'rondbek'. Dit zijn waterdieren met een buisvormige, kaakloze zuigmond waarmee ze in de huid van vissen (maar ook van zoogdieren als zeehonden en walvissen) boren om zich te voeden met hun bloed.

Rondbekken worden binnen het dierenrijk niet gerekend tot de vissen; hun lichaamsbouw wijkt op vele fundamentele punten af. Zo heeft de zeeprik (net als de haai) een beenderstelsel dat bestaat uit kraakbeen in plaats van bot. Evolutionair gezien staan rondbekken dicht bij het overgangsgebied tussen gewervelde en ongewervelde dieren.

Qua uiterlijk lijkt de zeeprik op de paling. Een volwassen, geslachtsrijpe zeeprik heeft meestal een lengte tussen 70 tot 90 cm. Het lengterecord is 120 centimeter. Hij heeft twee duidelijk gescheiden rugvinnen, grote ogen, een 'neusgat' boven op de kop en zeven kieuwen aan beide zijden van de kop.

 

Foto's: Marjon Rekelhof

 

 
verse zoetwatervis