netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers. De CvB is met haar werkzaamheden gestopt.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

Brochure: Vers uit ambachtelijke vangst

omslag brochure Vers uit ambachtelijke vangst

Bekijk de speciale uitgave van de Combinatie van Beroepsvissers over de Nederlandse beroepsbinnenvisserij en het verkrijgen van verse wilde vis uit de Nederlandse binnenwateren.

Naar de informatiebrochure

 

Welke vis verkopen de binnenvissers?

* Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bakaal of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt).
* Ze verkopen ook schubvis, voornamelijk snoekbaars en in mindere mate snoek, baars, voorn, karper, brasem en zeelt.
* Verder verkopen de beroepsvissers ook wolhandkrab en rivierkreeft aan huis en in enkele gevallen bot (platvis).
* Zeeuwse beroepsvisserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals (hangcultuur)mosselen en oesters, zoutwaterkreeft, harder, makreel, geep en ansjovis.

De verkoop van vis is over het algemeen seizoensgebonden.
Naast eigen gevangen vis, verkopen de vissers ook vis die is opgekocht van collega-vissers.

Enkele binnenvissers verbinden de naam van het vangstgebied aan hun paling (Alkmaardermeer, Veerse meer, IJsselmeer, Hoeksgoud).

In Zeeland zijn Oosterscheldekreeft, harders, paling en hangcultuurmosselen van binnenvissers gecertificeerd als Zeker Zeeuws Streekproduct.

In Friesland is de paling afkomstig van leden van de Friese Bond van Binnenvissers gecertificeerd als Wylde Fryske Iel.

Zoetwatervissen: lekker, maar onbekend

Er komt in Nederland steeds meer aandacht voor lokaal geproduceerd vers voedsel dat je rechtstreeks van de producent kunt kopen. Twee recentelijk publicaties brengen op fraaie wijze de Nederlandse zoetwatervissen en zoetwatervisserij onder de aandacht.
Allereerst het artikel 'Lekker, maar onbekend' van Henk van Dam, dat ingaat op de toekomst de beroepsvisserij. En daarnaast het prachtig uitgegeven boek 'Zoetwatervis: de culinaire gids' van Hanneke Videler.

Lees het artikel Lekker maar onbekend