Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende

Nederlandse zoetwatervissen: lekker, maar onbekend

Er komt in Nederland steeds meer aandacht voor lokaal geproduceerd vers voedsel dat je rechtstreeks van de producent kunt kopen. Twee recentelijk publicaties brengen op fraaie wijze de Nederlandse zoetwatervissen en zoetwatervisserij onder de aandacht.

Het gaat om het artikel 'Lekker, maar onbekend' van Henk van Dam, en het prachtig uitgegeven boek 'Zoetwatervis: de culinaire gids' van Hanneke Videler.

Opnieuw leren wat je met zoetwatervis kunt doen

omslag artikel zoetwatervisserij slowfood

"Hebt u wel eens snoek gegeten? Karper? Zeelt? Grondel dan? Voor veruit de meeste Nederlanders zijn die wagen makkelijk te beantwoorden: neen, dat hebben zij nog nooit gegeten. En dat, terwijl deze zoetwatervissen hier niet alleen veel voorkomen, maar ook door beroepsvissers gevangen worden. Alleen worden ze dan voor een groot deel geëxporteerd naar landen als Frankrijk of België. Of worden ze uitsluitend gekocht door in ons land wonende Chinezen, Irakezen of Oost-Europeanen."

Zo begint het mooi geïllustreerde artikel Zoetwatervissen: lekker, maar onbekend van Henk Dam, gepubliceerd in het herfstnummer van Slow Food Magazine. Dit artikel is een interview met CvB-medewerkers Arjan Heinen en Cornelie Quist en gaat over de situatie van de Nederlandse beroepsbinnenvissers, over de zoetwatervissen die zij vangen, en over hoe je deze kunt eten.

Het artikel gaat verder in op de vraag waarom er in Nederland zo weinig wilde zoetwatervis meer wordt gegeten, terwijl dit vroeger heel normaal was.

Lees het hele artikel Zoetwatervissen: lekker maar onbekend uit Slow Food Magazine 2013-3, herfst (pdf-document, 733mb)

20 bereidingswijzen, 150 recepten

zoetwatervis boekomslagHet boek Zoetwatervis: de culinaire gids, van Hanneke Videler, is een prachtig uitgegeven boek om de Nederlandse consumenten kennis te laten maken met zoetwatervis als consumptievis. Het boek bestaat uit een leesdeel en een doedeel.

Het leesdeel beschrijft de geschiedenis van de visvangst, en bevat weetjes over het zoete wate, en onze worsteling met de waternatuur en de rol van vissers daarbij. De lezer maakt kennis met bijna veertig consumptievissen uit het zoete water, wild en gekweekt, met korte en soms langere verhalen.

Het doedeel legt uit hoe een vis gebouwd is, hoe je graten te lijf gaat en hoe je een vis schubt, schoonmaakt, fileert en nog meer. Na een lijst met 20 verschillende bereidingswijzen volgen ruim 150 recepten. Zo kun je van al die zoetwatervissen een traktatie maken.

Culinair auteur Hanneke Videler heeft voor het boek – samen met haar echtgenoot John, een in vis gespecialiseerde bioloog – een uitgebreide studiereis gemaakt in Europa en verder weg. In restaurantjes in oude stadjes, bij meren en rivieren aten ze de heerlijkste gerechten. Zoetwatervis in alle soorten en maten; gekruid, gerookt, gebakken of gekookt.

Achterin het boek staat een vreemde-woordenlijst met alle zoetwatervissen in het Frans, Duits en Engels, en met hun wetenschappelijke naam. Verder een uitgebreid literatuuroverzicht en een overzicht van beroepsbinnenvissers die hun vangst aan huis verkopen.

Het boek is opgedragen aan beroepsbinnenvisser Mans Vos en hengelaar Willem Hoving die wilde vis uit eigen wateren leverden en oude recepten voor zoetwatervis deelden.

Zoetwatervis mag met recht dé culinaire gids op het gebied van zoetwatervis worden genoemd. Er is geen ander recent kookboek te vinden dat inhoudelijk zo diep op deze materie ingaat.

Bestelinformatie en filmpje boek bij uitgever Scriptum

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!

 

Zeelt op je bord

zeelt

De initiatieven Stadskeuken Rotterdam en Beter(W)Eten proberen lokale producten weer op het etensbord te krijgen. Men ging langs bij Aart van der Waal, beroepsvisser in de Hoekse Waard. Kok Michiel Pat bereidde op smakelijke wijze de door Art gevangen voorntjes en zeelt. Bekijk op YouTube het filmverslag Rotterdamse vis Rotterdamse vis (duur: 5 minuten)