Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende

Recepten met bot

Beste seizoen

Het beste seizoen om bot te eten, is het najaar; de vissen hebben zich dan goed vol gegeten.
Bot heeft geen uitgesproken smaak. Dagvers aangevoerd is bot zeker de moeite waard. Het visvlees gaat vrij gemakkelijk van de graat.

Hieronder staan recepten specifiek voor bot. Maar als u bot wilt bereiden, kunt u ook scholrecepten of tongrecepten nemen.

Als u bot bij een beroepsbinnenvisser koopt, kan hij deze voor u fileren. U kunt het ook zelf doen. De werkwijze in hetzelfde als bij schol. Zie hiervoor de instructies (met fimpje) op www.visfileren.nlwww.visfileren.nl.


Gebakken bot met salade

Blauwkoken is een bereidingstechniek die alleen bij zoetwatervis uitgevoerd kan worden. De vis moet absoluut vers zijn en de slijmhuid helemaal intact.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20-30 minuten

  • 65 gr bloem,
  • snufje zoete paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • snufje gemalen komijn
  • zout en versgemalen peper
  • 1 krop sla
  • 75 gr rode paprika (blokjes)
  • 120 gr wortelen (kleine blokjes)
  • 120 gr (pitloze) komkommer (blokjes)
  • 160 gr tomaten (blokjes)
  • 2 sjalotjes (ringetjes)
  • 1 rijpe avocado
  • 1 el vers limoensap
  • 8 el limoendressing
  • 4 gefileerde botten (230 gr)
  • 2 el boter
  • 2 el olijfolie (naar wens meer)
  • 2 el versgeknipte bieslook

Voorbereiding
Meng in een diepe kom bloem, paprikapoeder, komijn, peper en zout. Snij na het schoonmaken de slabladeren fijn in stukjes van ca. 1,5 cm en doe ze in een grote kom. Voeg de blokjes paprika, wortel, komkommer en tomaat en de sjalotjes toe.
Schil de avocado en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe deze in een kommetje. Roer het limoensap erdoor om verkleuren te voorkomen.
Schep de avocado door de andere groenten en roer er voorzichtig 6 el dressing door. Voeg naar smaak peper en zout toe en verdeel de salade over 4 borden.

Bereidingswijze
Snijd de visfilets schuin doormidden. Haal de filets door de gekruide bloem en schud het teveel aan bloem eraf. Verwarm de boter en olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag op middelhoog tot hoog vuur. Bak de vis in porties: 3 minuten per kant, tot de vis mooi goudbruin is.
Leg 2 stukken vis schuin over elkaar op elk bord salade. Besprenkel met de resterende 2 eetlepels dressing en bestrooi met bieslook. Serveer het gerecht meteen.


Bron: www.smulweb.nl

 

Bot met Mierikswortel

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 750 gram filet
  • 1 theelepel azijn
  • 30 gram gesmolten boter
  • 100 gram geraspte mierikswortel
  • 1 middelgrote, geschilde en geraspte appel
  • 1,5 a 2 dl. zure room
  • zout

Bereidingswijze
Doe wat zout en azijn op de vis. Leg hem in een beboterde ovenschotel en giet er wat gesmolten boter over. Bak hem 10 minuten in voorverwarmde oven (200 graden Celcius).
Meng intussen de mierikswortel met de appel. Roer de room erdoor en maak de saus af met zout en suiker.
Giet de saus over de vis, bak die nog eens 15 minuten en dien op met gekookte aardappelen.


Bron: Stephan Haas (The art of Polish Cooking in Vis, schaal- en schelpdieren). Zie: www.hermans.org

 

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!