Recepten met brasemBeste seizoenBrasem is een van de talrijkste vissen van Nederland. Er is het hele jaar door aanbod van verse brasem. Eten met je vingersDe rivieren, kreken en meren in Nederland herbergen tal van heerlijke vissen, die een goede eiwitbron zijn voor de mens. Wie de Nederlandstalige kookboeken uit voorbijgaande eeuwen doorspit, komt veel zoetwatervis tegen. Tal van zoetwatervissen echter lijken grotendeels vergeten (zie kader rechts). Waarom de zoetwatervis uit de gunst raakte? De graten vormen een obstakel. Vooral in de brasem zitten lastige y-vormige graten, groot en piepklein. Daar moet je wat voor doen. Je moet het bouwplan van de vis een beetje bestuderen en verder resoluut mes en vork terzijde schuiven en met je vingers eten. De beste garantie voor een graatloze heerlijke hap vis. Hieronder enkele recepten uit de Middeleeuwen voor de bereiding van zoetwatervis, waaronder brasem. Geroosterde zoetwatervis met 3 sauzenEen Nederlands recept uit de 15e eeuw voor bijvoorbeeld baars, voorn of brasem. Soorten die lekker in zijn geheel gegrild kunnen worden. Moten van snoek of snoekbaars zijn ook zeer geschikt. In de Middeleeuwen beschikte men nog niet over peper. Zout was erg exclusief. Breng dus naar eigen goeddunken de sausjes op maak met zout en peper. Hoofdgerecht voor 2 personen
Voor de botersaus:
Voor de kappertjessaus:
Voor de kruisbessensaus:
Voorbereiding Bereidingswijze Botersaus: Smelt de boter, voeg de overige ingrediënten toe, en klop het met een garde tot een schuimige saus. Meteen serveren. Kappertjessaus: Roer een vinaigrette van de olie en azijn. Maak deze op smaak met gember en uitgelekte kappertjes. Kruisbessensaus: Smelt de boter en stoof hierin de kruisbessen ca. 5 minuten. Voeg de overige ingrediënten toe en kook het in tot een dikke vloeistof. Zeef de saus, zodat de schilletjes van de kruisbessen verwijderd worden. Serveertips Bron: www.smulweb.nl
De Dentol En CassolaEen visrecept uit het middeleeuwse kookboek van de Catalaanse kok Mestre Robert: Libre del coch. Feestmaaltijd voor 4 personen
Bereidingswijze Bron: www.smulweb.nl
|