Afdrukken E-mailadres

Recepten met paling

Beste seizoen

Het beste seizoen om verse wilde paling te eten is van mei tot november. Het aanbod van paling is normaal gesproken het hoogst in het najaar.
Wilde gerookte paling kan het gehele jaar door goed gegeten worden. Er is geen verschil in kwaliteit tussen de seizoenen.


Palingsalade met citroendressing

voor- of lunchgerecht voor 4 personen
134 kCal/565 kJ p.p.
Bereidingstijd 20 minuten

  • 150 g gerookte palingfilet
  • 1 bosje radijs
  • 1 zakje (200 g) gemengde salade
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels slaolie
  • 4 eetlepels magere yoghurt
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • zout, peper
  • 2 eetlepels grofgehakte peterselie
palingsalade  met  citroendressing

Snijd de palingfilet in stukjes van ca. 1 cm.
Maak de radijsjes schoon en snijd ze in vieren. Hussel de sla met de stukjes paling en de radijs.
Verdeel de salade over 4 bordjes. Meng het citroensap met de suiker, de slaolie, de yoghurt, het kerriepoeder, een snufje zout en peper.
Schep de citroendressing over de salade en strooi de peterselie erover. Lekker met warme toast!

Wijntip: Alsace Pinot Blanc, een nootachtige, soepele wijn



Broodje gerookte paling met dillekwark

Picknick- of lunchgerecht voor 4 personen
315 kCal / 1325 kJ p.p.
Bereidingstijd: ca. 10 minuten

  • 200 g gerookte palingfilet
  • 8 Amsterdamse uitjes
  • 8 eetlepels kwark
  • 2 eetlepels fijngehakte dille
  • zout, peper
  • 4 zachte witte puntjes
  • 8 blaadjes sla
broodje paling met dillekwark

Hak de Amsterdamse uien grof.
Meng de kwark met de dille, de grofgehakte Amsterdamse uien en voeg zout en peper naar smaak toe.
Snijd de puntjes overlangs open. Besmeer de puntjes met de dillekwark en leg op elk 2 blaadjes sla en een kwart van de palingfilet.
Leg de broodjes in een trommel en zet deze in de picknickmand.



Gerookte paling op lauwwarme aardappel-spinaziesalade

Hoofdgerecht voor 2 personen
547 kCal / 2290 kJ p.p.
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

  • 150 g gerookte palingfilet
  • 400 g aardappelen, vastkokend
  • 1½ eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 bosuitjes
  • 6 cherrytomaatjes
  • 150 g verse panklare spinazie
  • zout, peper
gerookte paling op salade

Haal de paling een half uur voor gebruik uit de koelkast.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Kook de aardappelplakjes in een pan met weinig water en wat zout in ca. 5 minuten beetgaar.
Klop intussen in een kom de azijn met de mosterd, tijm, olijfolie en zout en peper naar smaak tot een dressing. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
Halveer de tomaatjes. Giet de aardappelplakjes af en schep ze warm door de dressing. Schep ook de spinazie en uiringetjes erdoor. Schep de lauwwarme aardappelsalade op twee borden en leg de plakjes gerookte paling en de tomaatjes erop.

Wijntip: Vin de Pays d'Oc Sauvignon de Touraine



Broodje paling

broodje paling

Lunchgerecht voor
2 personen
Bevat per portie p.p.:
330 kcal / 1380 KJ
Bereidingstijd:
ca. 10 minuten

  • 100 g gerookte palingfilet
  • ¼ komkommer
  • 3 eetlepels yoghurtmayonaise
  • 1 eetlepel milde (Zaanse) mosterd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • (vers of diepvries van Darégal)
  • 2 meergranen pistoletjes (of petit pains)
  • 4 blaadjes lollo rosso of kropsla

Komkommer in plakjes snijden. In kommetje mayonaise, mosterd en peterselie door elkaar roeren.
Pistoletjes opensnijden en snijvlakken bestrijken met mosterdmayonaise.
Blaadjes sla over onderkant van pistoletjes verdelen. Hierover plakjes paling en komkommer verdelen. Bovenkant van broodjes erop leggen.



Provencaalse stoofaal

Hoofdgerecht voor 4 personen
2528 kJ / 605 kcal p.p.

  • 1 kg schoongemaakte stoofaal
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper en zout
  • 2 uien
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 vleestomaten
  • 1½ dl droge witte wijn
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels versgehakte peterselie
provincaalse stoofaal

Snijd de stoofaal in stukjes van 5 cm. Besprenkel ze met citroensap en bestrooi ze met peper en zout.
Pel de uien en snipper ze.Verhit de olijfolie en fruit hierin de ui en de geperste teentjes knoflook.
Voeg de stukjes paling toe en bak deze 3 minuten mee.
Leg de tomaten enkele tellen in kokend water, ontvel ze en snijd ze in parten. Voeg ze met de wijn en de fijngewreven ansjovisfilets bij de stoofaal.
Laat de paling zonder deksel op de pan 10-15 minuten zachtjes stoven.
Serveer het gerecht met bruinbrood en olijfboter (boter met gehakte olijven en citroensap)



Gestoofde paling

Het is een heel puur en heel simpel, maar ontzettend lekker gerecht voor wie van paling houdt. De smaak wordt zeker mede bepaald door het soort paling, die van huis uit (nu nog steeds) rechtstreeks van de visser komt. De visser weet welke paling geschikt is om te stoven (middelgroot).

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30-60 minuten

  • 1 pond paling (vers)
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • boter
  • klein scheutje water of witte wijn
  • verse peterselie

Oven voorverwarmen op 200 graden. Glazen ovenschaal (pyrex) invetten.
De paling in stukken van circa 3 cm snijden en in de ovenschaal verdelen. Zout en peper erover strooien beetje citroensap erover uitpersen, schijfjes citroen erop/tussen en beetje vocht erbij.
Peterselie en een paar klontjes boter erop, en dan afdekken (deksel of alufolie). Afhankelijk van de dikte van de paling tussen 20 en 40 min in de oven, tussendoor even proberen hoe gaar het is, het moet van de graat vallen.
Serveren met aardappelen en bijpassende groente, bijv bospeen.
Extra eventueel bestrooien met paneermeel en daarop klontjes boter (dan laatste 5 min onafgedekt).



Zeeuwse palingbroodjes

Zeeuwe palingbroodjes werden vooral in de vissersdorpen gemaakt. Men at ze met Kerstmis, Pasen en Pinksteren en, bij een kopje thee, ook als traktatie op verjaardagen van de boerinnen. Oorspronkelijk werden de broodjes gemaakt van rauwe paling met graat. Na de Tweede Wereldoorlog werden de palingbroodjes ook buiten Zeeland bekend als delicatesse. Nu worden ze vooral nog op Schouwen-Duiveland gemaakt.

Bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 30-60 minuten

  • 1/2 pak witbroodmix
  • 1,5 dl. handwarm water
  • 15 gr. boter
  • 500 gr. gerookte vingerdikke [ ca. 3 cm ] gefileerde paling
  • 1 ei

Het broodmix bereiden zoals beschreven op de verpakking.
De paling in schuine moten van 10 cm. snijden.
Het werkvlak bestrooien met bloem en het gerezen deeg uitrollen tot een lap met een dikte van 1/4 cm.
Deeglapjes van 8 bij 10 cm uitsnijden. Op elk lapje in de lengte een mootje paling leggen. Eeen lange kant van het deeglapje nat maken met water, het lapje om de paling rollen en het deeg aandrukken; de moot paling blijft zichtbaar.
Een bakplaat beboteren en de broodjes met de naad naar onderen erop leggen. De broodjes op de bakplaat nog 30 min. laten narijzen.
Het ei loskloppen en hiermee de bovenkant van de broodjes bestrijken. De bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven (200 graden C.) schuiven en de palingbroodjes in 20 min. gaar en goudbruin bakken.
In plaats van broodmix kunt u voor het deeg ook een blikje pizzadeeg uit de koeling nemen.



Voor meer recepten: www.visrecepten.nl  of www.smulpaap.nl

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!