Afdrukken E-mailadres

Recepten met rivierkreeft

Beste seizoen

Verse rivierkreeft kan het hele jaar gevangen worden. De aanvoer is onregelmatig, omdat de kreeft slechts een bijvangst is. Steeds meer restaurants zetten dit lekkernij uit de Nederlandse binnenvisserij op de kaart. Het gaat vooral om de rode Amerikaanse rivierkreeft.


Algemene voorbereiding

SPOELEN Spoel de verse rivierkreeftjes vlak voor bereiding af onder de koude kraan (als dit te lang van tevoren wordt gedaan, raken ze al het vocht kwijt). Verwijder het bittere darmkanaal door de middelste pantserplaatjes achter aan de staart te draaien en weg te trekken, zodat de darm er in zijn geheel uitkomt. De rivierkreeften zijn nu klaar voor bereiding.

KOKEN Zijn de verse rivierkreeftjes levend gekocht? Breng dan eerst een pan met ca. 3 liter water aan de kook. Pak de kreeftjes één voor één achter de scharen beet en laat ze in het kokende water vallen. De volgende er pas in als de vorige tot de bodem is gezakt en niets meer doet (dit duurt meestal twee seconden). Het beste is om niet meer dan acht stuks tegelijk te koken. Breng dan eerst een pan met ca. 3 liter water aan de kook. Pak de kreeftjes één voor één achter de scharen beet en laat ze in het kokende water vallen. De volgende er pas in als de vorige tot de bodem is gezakt en niets meer doet (dit duurt meestal twee seconden). Het beste is om niet meer dan acht stuks tegelijk te koken.
Laat de kreeftjes koken tot ze niet meer verder verkleuren (meestal zo′n 5 minuten, afhankelijk van de grootte). Vis ze uit de pan met een grote lepel o.i.d. en houd ze even onder de koude kraan.

Van een kreeftje van 50 gram houd je dan ongeveer 7 gram kreeftenvlees over.



Ideeën: cocktailsaus - roerbakrijst - pasta

Gepelde rivierkreeftjes lijken qua uiterlijk op gepelde garnalen, maar zijn wat roder en vleziger. Heerlijk in salades en cocktails.

  1. Cocktailsaus Meng de grof gesneden rivierkreeftjes bijvoorbeeld met kleine blokjes bleekselderij en mango en ringetjes bosui. Serveer ze in kleine glaasjes met een zelfgemaakte cocktailsaus, die je pittig op smaak brengt met Tabasco.
  2. Roerbakrijst Of roerbak gepelde rivierkreeftjes met grof gesnipperde ui, fijngehakte knoflook en rode peper en tomaat en serveer ze met gele rijst.
  3. Romige pasta met rivierkreeftjes Meng beetgaar gekookte penne met mascarpone en een scheutje pastakookvocht en schep er rivierkreeftjes met verse tomaatreepjes en bosui door. Serveer de pasta in diepe borden en strooi er rijkelijk verse basilicum en vers geraspte Parmezaanse kaas over.


Rivierkreeftjes in wijn en tomatensaus

Hapje voor 6 personen
Bereidingstijd: 50 minuten

    rivierkreeftjes in wijn en tomatensaus
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 grote wortels, zeer fijn gehakt
  • 1 kleine ui, zeer fijn gesnipperd
  • 1 sjalot, zeer fijn gesnipperd
  • 36 grote rivierkreeftjes
  • 250 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels brandy
  • 2 erg rijpe tomaten, zaad verwijderd, fijngehakt
  • snuf gedroogde gemengde kruiden, of 1 bouquet garni
  • snuf cayennepeper
  • 2 eetlepels boter

Bereiding
Verhit de olie in een pan. Voeg de wortel, ui en sjalot toe, sluit de pan en bak alles 5 minuten op laag vuur. Voeg 250 ml water toe, sluit de pan weer en verwarm alles nog 10 minuten.
Bereid ondertussen de rivierkreeftjes voor (zie boven). Doe ze daarna met de wijn en een snufje zout in een pan, sluit de pan en kook ze tot ze van kleur veranderen. Verhit 2 eetlepels van de brandy enkele seconden in een klein pannetje, steek de brandy voorzichtig aan (houd afstand) en schenk hem over de rivierkreeften. Blijf roeren tot de vlammen zijn gedoofd. Haal de pan van het vuur en zet hem weg.

Doe de tomaten bij de groente in de pan en bak ze onder af en toe roeren 5 minuten. Maak de tomaten stuk met de zijkant van de lepel. Voeg het rivierkreeftenmengsel en de gedroogde kruiden, of het bouquet garni, en peper toe en verhit alles 5 minuten. Schep de rivierkreeftjes met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm.
Laat de saus nog 10 minuten koken en zeef hem boven een schone pan. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit het restant in de zeef. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
Voeg de cayennepeper toe, breng het gerecht op smaak met zout en voeg de boter en de rivierkreeftjes toe. Strooi de peterselie erover en verwarm het gerecht nog enkele minuten. Serveer direct.


Bron: Het tapasboek van Simone Ortega en Ines Ortega


Zomerse groenteschotel met rivierkreeftjes

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: 20-30 minuten

  • Ca. 250 gram gepelde en gekookte rivierkreeftjes (= ongeveer 1.5 tot 2 kg verse en nog levende)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke courgette
  • glas droge witte wijn
  • eetlepel vers citroensap
  • 3 stevige tomaten (het liefst biologische roma-tomaten)
  • 100 gram rucola
  • zout
  • (olijf)olie

Bereiding
Verhit de olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit eerst de uien met de knoflook en voeg wat zout toe. Voeg dan de courgette-blokjes toe en laat dit ongeveer 3 minuten smoren.
Voeg de gekookte en gepelde rivierkreeftjes toe en schep deze goed door de groente heen. Voeg ook de wijn en het citroensap toe.
Voeg na nog eens 3 minuten de tomatenblokjes toe en laat deze nog maximaal 2 minuten meesmoren. Voeg op het allerlaatst de rucola toe, schep alles even door elkaar en draai dan meteen het gas (of andere warmtebron) uit.
Direct serveren zodat de rucola weliswaar warm, maar ook nog knapperig is.

Serveertip
Lekker met gebakken aardappelblokjes en een glas van dezelfde wijn die al door de groente met kreeftjes gegaan is


Bron: Smulweb


Meer recepten met rivierkreeft:
www.smulweb.nl
www.okokorecepten.nl
www.ah.nl/allerhande

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!