netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

De CvB is inmiddels opgeheven, de website wordt niet meer bijgewerkt.

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

Recepten met wolhandkrab

Het beste seizoen

Het beste seizoen om Chinese wolhandkrab te eten is het najaar (augustus-november).

 

Wolhandkrabsaus volgens Harmen Ligthart uit Hindeloopen

Harmen Ligthart, chefkok-eigenaar van streekrestaurant De Hinde in Hindeloopen, gebruikt wolhandkrab, gevangen door Friese binnenvissers, voor een saus bij vis die hem zeer bevalt.

Harmens wolhandkrabsaus volgt het recept van alle 'bisques' (soep van schaaldieren), die je van kreeft of garnalen kunt maken.

 

Bereidingswijze

'Ik zet ze eerst een nacht in een spoelbak met koud leidingwater. Mijn ervaring is dat zoutwaterdieren zoals de strandkrab dan hun poep verliezen. Dat zie je ook aan sliertjes in het water. Het lijkt me frisser als hun darmkanaal schoon is, maar misschien hoeft het niet eens.

Daarna breng je een grote pan water aan de kook. Je pocheert de krabben daarin om ze snel dood te laten gaan. In 4-5 minuten als het water weer aan de kook is, zijn ze goed.

Je laat ze afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Je breekt de scharen en poten van hun lijf. Van de scharen verwijder je het éérste 'kootje', het scharniergedeelte waarmee ze knippen, want dat is begroeid met die wol.

Je hakt en plet met een hakmes alle onderdelen, ook het lijf. Dan zet je de stukken aan, in zonnebloemolie, precies zoals je met garnalen in hun pantsers doet. Je kunt wat wit van prei laten meezweten, en winterwortel.

Daarna afblussen met cognac en witte wijn, of beide. Je kunt ook nog tomatenpuree toevoegen, en/of sinaasappelschil of steranijs, je ziet maar.

Dan gaat er water bij, en zo laat je het een paar uur zachtjes trekken.

Met een schuimspaan of iets van dien aard plet en stamp je ze maar eens. Dan zeven door een vergiet, nog eens aanstampen. Het vocht kook je vervolgens zachtjes in, en je maakt er die 'bisque' van, of zoals ik een gereduceerde saus.'Bronnen: www.foodlog.nl en www.dehinde.nl

 

Naar informatie over wolhandkrab

Naar lijst verkoopadressen verse wolhandkrab

Goudmijn voor palingvissers

Wolhandkrabben komen oorspronkelijk uit China, maar zijn als exoten in Nederland terechtgekomen. Nederlandse palingvissers vangen ze tegenwoordig voor de Chinese markt. In China is de vraag naar krabben namelijk groot, maar de Chinese productie kan niet aan die vraag voldoen. Palingvissers hebben dit gat in de markt ontdekt.

De Nederlandse wolhandkrabben worden levend verpakt en vervoerd naar China. Daar kan je de wolhandkrab levend uit een automaat trekken. zoals wij hier een kroket uit de muur trekken.

In het televisieprogramma De Wilde Keuken gaat Wouter Klootwijk mee krabben vangen met vissers Jan Rotgans en Sjaak Bakker uit Den Oever. En hij ziet dat de krab het goed doet op de veiling.

Bekijk De Wilde Keuken over wolhandkrabben (eerste 16 minuten)


Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

* Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bakaal of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt).
* Ze verkopen ook schubvis, voornamelijk snoekbaars en in mindere mate snoek, baars, voorn, karper, brasem en zeelt.
* Verder verkopen de beroepsvissers ook wolhandkrab en rivierkreeft aan huis en in enkele gevallen bot (platvis).
* Zeeuwse beroepsvisserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals (hangcultuur)mosselen en oesters, zoutwaterkreeft, harder, makreel, geep en ansjovis.

De verkoop van vis is over het algemeen seizoensgebonden.
Naast eigen gevangen vis, verkopen de vissers ook vis die is opgekocht van collega-vissers.

Enkele binnenvissers verbinden de naam van het vangstgebied aan hun paling (Alkmaardermeer, Veerse meer, IJsselmeer, Hoeksgoud).

In Zeeland zijn Oosterscheldekreeft, harders, paling en hangcultuurmosselen van binnenvissers gecertificeerd als Zeker Zeeuws Streekproduct.

In Friesland is de paling afkomstig van leden van de Friese Bond van Binnenvissers gecertificeerd als Wylde Fryske Iel.

Eet smakelijk!