Afdrukken E-mailadres

Recepten met zeelt

Het beste seizoen om zeelt te eten is de zomer (juni-augustus). Zeelt schijnt gerookt of gebakken een zoetige smaak te hebben.


Blauwe zeelt in een kruidige court-bouillon bereid

Blauwkoken is een bereidingstechniek die alleen bij zoetwatervis uitgevoerd kan worden. De vis moet absoluut vers zijn en de slijmhuid helemaal intact.

Feestmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: meer dan 1 uur

  • 2 hele en vooral verse zeelten, ca. 1,5 kg
  • 1 kopje azijn

Voor de court-bouillon

  • 100 gram ui
  • 20 gram (witte) prei
  • 80 gram wortel
  • peterseliestengel
  • 1 dl droge, witte wijn
  • 1 dl azijn
  • 8 dl schoon water
  • 0,5 gram tijm
  • 3 gekneusde peperkorrels
  • 1/2 laurierblad
  • 8 gram keukenzout

Voor de garnering

  • Enkele schijfjes citroen
  • Warme gekookte verse of diepvries doperwtjes met een klontje boter

Voorbereiding

De vis voorzichtig schoonmaken. De schubben niet verwijderen, de slijmhuid moet intact blijven. De kenners maken de vis schoon vanuit het kieuwgat. Vis goed afspoelen.
Kopje azijn aan de kook brengen en de vis overgieten met de kokende azijn. Je moet de vis overal raken anders wordt hij niet helemaal blauw.
Een kwartiertje laten rusten.

Bereidingswijze
De court-bouillon: Maak alle groenten goed schoon, snijdt ze in gelijke stukken en doe ze in de pan.
Voeg de overgebleven ingrediënten toe en zet de pan op een hoog vuur. Breng de bouillon niet aan de kook, maar verhit het tot een 95 graden.
Laat de bouillon een half uur op ongeveer 95 graden trekken. Zeef de bouillon.

Leg de vis voorzichtig op het rooster in de vispan met de voorverwarmde court-bouillon.
De vis moet helemaal onderstaan. Voeg anders wat vocht toe uit gelijke delen wijn en water.
Pocheer de vis net onder het kookpunt. Het mag absoluut niet koken voor een mooie blauwe kleur.
De vis is gaar wanneer de rugvin loslaat als je eraan trekt (ca. 30 min.).

Serveertips
Leg de zeelt voorzichtig op een ruime schotel en garneer deze met de verse of diepvries doperwtjes en citroen. De blauwe zeelt smaakt uitstekend met mierikswortelroom, een mosterdsausje of gewoon gesmolten boter. Serveer het gerecht met peterselie-aardappelen.


Bron: www.smulweb.nl

 

Zeelt met knoflook

voor 4 personen

  • 4 schoongemaakte zeelten van elk 300 gram
  • sap van 1 citroen
  • zout, peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olie

Bereiding
Roer zout en peper door het citroensap en wrijf de vis daarmee van binnen goed in.
Knijp de teentjes knoflook uit of maak ze goed fijn. Roer de knoflook door de olie. Bestrijk de vis met de gekruide olie en grill ze bij matige hitte aan beide kanten (10-12 minuten). Smeer de vis tijdens het grillen voortdurend in met de gekruide olie.

Serveer met citroenschijfjes, gekruide tomaten en stokbrood.


Bron: www.culinairkookboek.nl

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!