netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

De CvB is inmiddels opgeheven, de website wordt niet meer bijgewerkt.

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

Baars

baars

De baars (Perca fluviatilis) is een vis uit de vissenfamilie Echte baarzen (Percidae). Deze familie komt in de Benelux inheems voor. De baars is een typische zoetwatervis die zijn hele leven binnen de Nederlandse zoete wateren doorbrengt. Verwanten van deze soort zijn onder andere de snoekbaars en de pos.


De baars heeft twee gescheiden rugvinnen, waarvan de voorste uitsluitend harde stekels heeft. Op de achterzijde van de voorste rugvin bevindt zich een zwarte vlek. Over het lichaam lopen een aantal verticale, donkere banden. De staart en de onderste vinnen hebben een oranje zweem. De baars kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.

De baars komt algemeen voor in heel Europa en Noord-Azië, in meren, plassen, moerasland, rivieren en brakwater.
De baars is een van de eerste vissen die nieuw aangelegde wateren koloniseert. In voedselarme wateren (vennen en zandafgravingen) is de baars samen met de blankvoorn de dominante vissoort.

De baars is een zichtjager en heeft dus helder water nodig. Hij leeft in het algemeen in scholen van enkele tientallen dieren van ongeveer gelijke grootte.

De baars is ondanks zijn stekels een gewilde prooi van de snoek.

Baarzen staan, evenals snoeken, bekend om hun kannibalisme. In de zomer komen vaak erg grote scholen met jonge baars voor, die een gewilde prooi vormen voor hun wat oudere soortgenoten. Ook dan jaagt de baars vaak groepsgewijs op de opgejaagde visjes.

De vissen paaien van maart tot juni in zeer ondiep water. Zij leggen soms wel 200.000 eieren in lange netvormige linten. De jongen komen na 3 weken uit.

Vangst

Beroepsvissers die het schubvisrecht hebben mogen baars vangen. Voor de baars geldt in Nederland een vangstverbod van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.

Baars is in Nederland als consumptievis niet erg bekend. De vangst wordt dan ook veel geëxporteerd naar Frankrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland.

Verse baars

De baars is een erg smakelijke vis en in de meeste Europese landen wordt vrij veel baars gegeten. De baars is populair vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en wordt daarom vaak de lekkerste zoetwatervis genoemd.

Je kunt baars het beste stoven of bakken. Voor het bereiden moet je de vis eerst fileren. Baars kan ook goed op de barbecue bereid worden.

Het beste seizoenen om baars te eten zijn zomer en herfst.

 

Naar recepten met baars

Naar verkoop verse vis aan huis (baars behoort niet tot het standaardaanbod, maar binnenvissers kunnen op verzoek baars reserveren)

Smullen van verse snoek en baars

Ook Wilma Siccama van Slow Food Rijnzoet genoot van zoetwatervis, in haar geval snoek en baars. Zij vaarde mee met beroepsvissers Frans Komen sr. en jr. Ze schrijft: "Wij hadden tijdens deze tocht het grote voordeel dat we konden meevaren en meevissen met twee ambachtelijke zoetwatervissers. En dat er ook nog 's twee koks meegingen die de gevangen vis zorgvuldig wisten te bereiden. Zij lieten zien hoe je de ingewanden het beste kon verwijderden en vis fileert."

Lees haar hele verslag: Snoeken, baarzen, rubberlaarzenSnoeken, baarzen, rubberlaarzen.