netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

De CvB is inmiddels opgeheven, de website wordt niet meer bijgewerkt.

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

Harder

harders


Harders behoren tot de Mugillidae, een vissenfamilie die wereldwijd voorkomt. Er zijn aangepaste soorten voor elke omstandigheid. Harder is, net als paling, een katadrome vis: hij trekt van zoet of brak water naar zee om te paaien. Maar er bestaan ook hardersoorten die enkel in zoet water leven.


In het noordoostelijk deel van de Atlantische oceaan komen drie soorten harder voor: diklipharder (Chelon labrosus), dunlipharder (Liza ramada) en goudharder (Liza aurata).
Zoals de naam zelf zegt, zit het onderscheid vooral rond de mond. De lippen van de diklip vertonen blaasvormige verdikkingen. De goudharder heeft een kenmerkende gouden vlek op de kieuwdeksels.

In de Waddenzee en langs de Noordzeekust zijn de meeste harders diklipharders.
In Zeeland en het IJsselmeer komen vooral veel dunlipharders voor. En in het Haringvliet komen alleen dunlipharders voor.
Vroeger kwam de goudharder nooit voorbij het Kanaal, maar in de laatste warme jaren zien we de soort hier steeds vaker verschijnen.

Harders zijn voornamelijk vegetarisch. Ze grazen algen en wieren van bodem, rotsen, dijken en haveninstallaties. Harders krijgen samen met wier ook mosdiertjes en kleine dode beestjes binnen. Ze vermijden troebel water, en zijn dus afhankelijk van de windrichting op bepaalde plaatsen te vinden.

Paaitijd

Een harder kan 75 cm worden, maar een normale lengte is 32 cm.

Harders in de Noordzee worden na 9-11 jaar volwassen. Diklipharders paaien in Britse wateren van januari tot mei. Ze paaien in open water, de eitjes worden uitwendig bevrucht en migreren na het uitkomen naar brak water.

Bij de goudharder begint de voortplanting vroeger in het jaar.

Harders komen meestal tussen mei en juni in de Waddenzee en langs de Noordzeekust, en vertrekken rond oktober weer naar open zee.

Vangst

De beroepsvisserij vist op harders voornamelijk met zegennetten. De visserij is seizoensgebonden en vindt in Nederland plaats van mei tot eind oktober. Het is een ambachtelijke manier van vissen waarbij veel vakmanschap komt kijken.

Zie het filmpje over hoe beroepsbinnenvissers Job Bout met de zegen op harder vist in de Zeeuwse delta.

Verse harder

Harder is in Nederland een 'vergeten vis', maar steeds meer chef-koks ontdekken hem. De smaak ligt tussen die van zeebaars en zalm in. De dieren worden vetter naarmate het vangstseizoen vordert.
Onder consumenten is de vis nog wat onbekend. Jammer, want harder is een mooi lokaal seizoensproduct.

Harder is gemakkelijk te bereiden. Je kunt de harder bakken in de koekenpan. Ook lekker, vooral voor kinderen: bereid hem eens met een zoutkorst en doe hem in de oven.
Harder is een stevige vis, dus ook geschikt om te grillen op de barbecue. Gerookte harderfilet is ook een optie.
Of marineer stukjes harderfilet in citroensap en serveer het als ceviche (rauwe-visschotel).

Aangezien de voortplanting van de goudharder vroeger begint, kunnen de vissers volle wijfjes vangen en de kuit verwerken tot poutargue (bottarga). Dat is een specialiteit in de klasse van de kaviaar, die bijzonder gewaardeerd wordt in het Midden-Oosten en in Sefardisch-Joodse kringen, maar ook in de Italiaanse en Zuid-Franse keuken.

In Zeeland is het binnenvisserijbedrijf van Job en Miranda Bout gespecialiseerd in het maken van bottarga.


Naar recepten met harder

Naar lijst verkoopadressen verse harder

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

* Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bakaal of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt).
* Ze verkopen ook schubvis, voornamelijk snoekbaars en in mindere mate snoek, baars, voorn, karper, brasem en zeelt.
* Verder verkopen de beroepsvissers ook wolhandkrab en rivierkreeft aan huis en in enkele gevallen bot (platvis).
* Zeeuwse beroepsvisserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals (hangcultuur)mosselen en oesters, zoutwaterkreeft, harder, makreel, geep en ansjovis.

De verkoop van vis is over het algemeen seizoensgebonden.
Naast eigen gevangen vis, verkopen de vissers ook vis die is opgekocht van collega-vissers.

Enkele binnenvissers verbinden de naam van het vangstgebied aan hun paling (Alkmaardermeer, Veerse meer, IJsselmeer, Hoeksgoud).

In Zeeland zijn Oosterscheldekreeft, harders, paling en hangcultuurmosselen van binnenvissers gecertificeerd als Zeker Zeeuws Streekproduct.

In Friesland is de paling afkomstig van leden van de Friese Bond van Binnenvissers gecertificeerd als Wylde Fryske Iel.

Eet smakelijk!