netVISwerk: Vissen naar draagkracht van het water

De CvB is inmiddels opgeheven, de website wordt niet meer bijgewerkt.

Sinds 2016 verzorgt netVISwerk de belangenbehartiging van de beroepsbinnenvissers.
De nieuwe vereniging zet zich in voor een betere toekomst voor de beroepsmatige binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Lees alle informatie op de website van netVISwerk: www.netviswerk.nlwww.netviswerk.nl

Snoekbaars

snoekbaars

Snoekbaars, ook wel zander, is van belang als consumptievis en als sportvis. De naam snoekbaars verwijst naar de snoekachtige kop. De soort komt sinds eind 19de eeuw voor in Nederland.

Net als de baars heeft de snoekbaars de rugvinnen gescheiden, nagenoeg zonder tussenruimte. De tweede rugvin heeft 19-24 weke stralen. De kleur is grijsgroen op de rug, grijs-wit met koperglans op de zijden en de buik. Op de rug bevinden zich talrijke donkere dwarsbanden en vlekken.
De paaitijd van de snoekbaars valt van april tot juni. Het is een roofvis. Aanvankelijk voedt jonge snoekbaars zich nog met plankton; eenmaal volwassen eten ze voornamelijk vis, inclusief de eigen soort.
Een snoekbaars wordt volwassen bij een lengte van 38 cm. De soort kan uitgroeien tot maximaal 130 centimeter met een gewicht van 13 kg.


Aanwinst

De snoekbaars is eigenlijk een exoot. Het oorspronkelijke leefgebied van de snoekbaars ligt in Oost-Europa, rond de Zwarte en de Kaspische Zee. De soort is over de hele wereld uitgezet, van China tot in de Verenigde Staten en Marokko. Het uitzetten gebeurde voornamelijk ten behoeve van de sport- en de beroepsvisserij.

In Nederland is de soort aan het einde van de 19de eeuw geïntroduceerd. De soort heeft zich sindsdien over heel Nederland verspreid. Daarbij is hij geholpen door het veelvuldig uitzetten van opgekweekte exemplaren. De snoekbaars komt hier vooral voor in voedselrijke, vaak troebele, grote en diepere wateren, zoals rivieren, meren, kanalen en zandwinplassen.

Vissers zien de snoekbaars vooral als een aanwinst voor de visstand. De soort is populair bij sportvissers en tevens een belangrijke bron van inkomsten voor beroepsvissers in de binnenwateren.


Vangst

De beroepsvisserij vist op snoekbaars vooral met kieuwnetten en zegens. Daarnaast is de vis bijvangst in palingfuiken. De sportvisserij vist op snoekbaars met kleine aasvisjes, stukjes vis, wormen en kunstaas.

De snoekbaarsvangst is gesloten van 1 april tot de laatste zaterdag in mei in Nederland.
De wettelijk toegestane minimummaat voor de vangst van snoekbaars is 42 cm, zodat de vis minimaal één keer kan paaien.
Beroepsvissers bevissen vooral snoekbaars van 55 cm en groter. Dit beperkt kannibalisme (de snoekbaars eet de eigen soort) en levert snoekbaars van de beste kwaliteit.


Menukaart

De snoekbaars is een zeer goed eetbare vis en staat op de menukaart van toprestaurants. Het beste seizoen om snoekbaars te eten is juli tot half maart.


Naar recepten met snoekbaars

Naar lijst verkoopadressen verse snoekbaars

 Met dank aan visserijbedrijf Timmerman (GM 57) uit Genemuiden voor gebruik van de foto.

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

* Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bakaal of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt).
* Ze verkopen ook schubvis, voornamelijk snoekbaars en in mindere mate snoek, baars, voorn, karper, brasem en zeelt.
* Verder verkopen de beroepsvissers ook wolhandkrab en rivierkreeft aan huis en in enkele gevallen bot (platvis).
* Zeeuwse beroepsvisserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals (hangcultuur)mosselen en oesters, zoutwaterkreeft, harder, makreel, geep en ansjovis.

De verkoop van vis is over het algemeen seizoensgebonden.
Naast eigen gevangen vis, verkopen de vissers ook vis die is opgekocht van collega-vissers.

Enkele binnenvissers verbinden de naam van het vangstgebied aan hun paling (Alkmaardermeer, Veerse meer, IJsselmeer, Hoeksgoud).

In Zeeland zijn Oosterscheldekreeft, harders, paling en hangcultuurmosselen van binnenvissers gecertificeerd als Zeker Zeeuws Streekproduct.

In Friesland is de paling afkomstig van leden van de Friese Bond van Binnenvissers gecertificeerd als Wylde Fryske Iel.

Eet smakelijk!